Børn kan blive klogere af medicin

Nyfødte med lav IQ kan sandsynligvis hjælpes medicinsk til at øge deres intelligens i fremtiden. Men det rejser en række etiske dilemmaer, lyder advarslen fra danske eksperter.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Fremover kan lægerne give nyfødte med en øget risiko for lav intelligens medicin, som sandsynligvis vil gøre dem klogere, skriver Jyllands-Posten.

Britiske forskere har påvist en sammenhæng mellem lav IQ og en særlig genvariant, som giver fire gange så stor risiko for at få en IQ under 85. Men det vil man efter alt at dømme kunne gøre noget ved ved tidligt at give børnene et særligt stofskiftehormon.

Men inden man begynder at screene og genteste nyfødte, er der en række etiske dilemmaer, som der skal tages stilling til, mener eksperter.

»Spørgsmålet er blandt andet, om vi bør behandle raske børn medicinsk, fordi de har en markant øget risiko for at ligge meget lavt – men formentlig stadig inden for normalområdet – på intelligensskalaen,« siger professor i biomedicin og genetik Thomas G. Jensen, fra Aarhus Universitet til Jyllands-Posten.

Formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, er skeptisk over for at medicinere børn med lav IQ.

»Det er problematisk, hvis vi begynder at behandle raske, normale børn. Vi kan nemt havne i, at vi pludselig betragter noget, som ellers er normalt, som en sygdom,« forklarer han.