Børn i kø for sommerlejr

De humanitære organisationer kan ikke følge med børns behov for at komme på sommerlejr. Ungdommens Røde Kors har oprettet to ekstra lejre i år. Kommunerne betaler kun for tre pct. af de børn, de selv indstiller til en sommerlejr.

Nikolai, Julie, Robert og Anne har haft en skøn uge i sommerlejren og glæder sig allerede til næste år. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Lad det bare regne, blæse og tordne, vi er på ferie, og der er slet ikke tid til at kede sig, for her sker en masse, og hvis man har brug for at sidde og snakke fortroligt med en bedsteveninde eller ven, er her også plads til det.

Kongelejren i Ellinge Lyng ved Vig i Nordvestsjælland er bare konge, og i den forløbne uge var den rammen om en af de 18 ferielejre, Ungdommens Røde Kors holder i år. Det er to flere end sidste år, for de sociale myndigheder indstillinger af børn til en uge på lejr er støt stigende.

Det samme kan ikke siges om kommunernes økonomiske engagement.

»For fem år siden betalte kommunerne opholdet for 30 pct. af børnene, men dette bidrag er faldet år for år og er nu nede på tre procent,« siger Hanna Line Jakobsen, der er landsformand for Ungdommens Røde Kors.

En uges ophold med alt betalt, også rejsen til og fra, koster 2.250 kr. pr. barn, da alle arbejder gratis i lejrene.

»Det er ærgerligt, at kommunerne ikke prioriterer dét at give børnene en god oplevelse højere, men vi gør alt for, at så mange som muligt af de børn, som kommunerne selv mener vil have godt af en uge på sommerlejr, også kommer af sted. Og så betaler Dansk Røde Kors lokalafdelinger for de børn, der ikke får kommunalt tilskud,« siger hun.

Flere pladser
I år er antallet af pladser på de sommerlejre, Ungdommens Røde Kors driver, udvidet fra 800 til 900. Det betyder, at kommunerne betaler for 27 pladser, mens resten finansieres af Røde Kors genbrugsbutikker, private sponsorer og Socialministeriets satspulje.

»Det er for tyndt,« mener det socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn, der allerede har rejst problemet over for socialminister Eva Kjer Hansen (V).

»Det er vigtigt, at der er nogle tilbud til de svageste børn, der ellers ikke har mulighed for at komme på ferie. Kommunerne er presset utroligt af regeringens politik, men både kommunerne og socialministeren må tage sig sammen,« mener den nordjyske politiker.

Ligesom Frelsens Hær, Red Barnet, Mødrehjælpen og andre, der tilbyder sommerlejre for børn og familier, har Ungdommens Røde Kors ventelister til sine.

»Det er vigtigt, at der ikke er flere med på lejren, end at vi kan tage os af hvert enkelt barn. Vi har 400 frivillige, det er næsten en for hver to børn, og det er ikke spor svært at skaffe frivillige. De kan nemlig rent umiddelbart se værdien af deres indsats,« siger Hanna Line Jakobsen.

»Børnene får rigtigt meget ud af at komme et smut væk fra hverdagen og få nogle succesoplevelser. De, der har været med før, husker ned til mindste detalje, hvad de lavede sidste år, hvem de sad ved siden af til bålet osv., så vi er ikke i tvivl om, at vi opfylder et behov,« siger Hanne Line Jakobsen.

Hanna Berg, der er skolepsykolog i Skanderborg Kommune, kender mange eksempler på børn, der er blomstret op efter en uge på sommerlejr.

»De har haft en kanon god oplevelse, som de bagefter kan fortælle om i skolen i stedet for at være dem, der ikke har været nogen steder i ferien. De har oplevet nogle voksne, som de kunne regne med, og det er de ikke altid vant til, de har fået øget selvværd og større tillid til voksne,« siger Hanna Berg.

»De børn, som de sociale myndigheder indstiller til disse lejre, er ikke så stimulerede som andre, og det har ikke kun noget at gøre med forældrenes indkomst, for der er mange andre ting end økonomien, der klemmer familierne i dag. Det er mit klare indtryk, at behovet for sommerlejrophold er stigende. Men kommunerne er trængte efter strukturreformen, og jeg savner nogle procedurer, der skal sikre, at de børn, der virkelig har behov for en uge på sommerlejr, også kommer af sted,« siger Hanna Berg.