Børn har ikke tid til at lave mad – men vil gerne

Seks ud af ti af landets elever i 6. og 7. klasse hjælper med at lave mad flere gange om ugen, og lige så mange vil gerne hjælpe mere. Men det er det ikke tid til.

Foto: Iben Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Solen skinner over Kongens Have, hvor børn og forældre lørdag og søndag er samlet til Arla Food Fest. Her har de mulighed for at smage alt fra tang til kalvetunge og få nye fif til en god og sund madpakke.

Allerede i går, fredag, blev der taget hul på festlighederne, da mere end 1.200 skoleelever kunne blive klogere på madlavning og råvarer. Her svarede 733 elever på en undersøgelse, der viser, at seks ud af ti elever hjælper til i køkkenet, når der skal laves aftensmad, men lige så mange, nemlig 57 pct., vil gerne hjælpe mere.

Det er der imidlertid ikke tid til, når lange skoledage, fritidsaktiviteter og lektier også skal passes. Det svarer 67 pct. af eleverne. Derfor opfordrer adm. direktør i Arla Fonden, Sanne Vinther, til, at der skabes mere struktur omkring madlavningen

»En stor grad af indflydelse hjælper. Min tanke kunne være at starte, hvor der er tid. Det er der sandsynligvis i weekenden eller ferierne. Så start ud der, og prøv det af, bliv glad for det. Så kan man kigge på, hvilke dage i ugen det kan lade sig gøre bagefter,« siger direktøren.

Nogle af dem, der bruger lørdag formiddag i Kongens Have er 11-årige Malina Østergaard og Rosa Wilms. De nikker begge ivrigt, da Berlingske spørger dem, om de kan lide at hjælpe med at lave mad.

»Jeg kan rigtig godt lide at hjælpe med at lave mad. Jeg synes, det er rigtig sjovt,« siger Rosa Wilms.

Hvor tit hjælper du med det?

»Ikke så tit, tror jeg, for nu har vi længere skoledage, og når man kommer hjem, så skal man til sport, og så har man ikke rigtig tid. Og jeg kommer nogle gange sent hjem kl. 20 eller 20.30, og så er maden der,« forklarer hun, men siger også, at hvis der vare mere tid, ville hun gerne hjælpe.

Også Malina Østergaard er af og til aktiv med stegepanderne, men det kniber også med tiden:

»Det er ikke særlig tit, jeg hjælper,« siger hun.

Pigerne har følgeskab af Malinas far, Michael Østergaard. Han kan også nikke genkendende til tidsmanglen, der er blevet tydeligere med længere skoledage.

»Det er tiden, der kniber. Den længere skoletid betyder faktisk meget, og så er der sporten, badminton og håndbold, som tager tid. I weekenderne kan man godt, men ikke i hverdagene, det bliver for kaotisk,« siger han og påpeger også, at lektierne skal laves, når der ikke altid er tid til dem alle i lektiecafeerne.

Mange hjælper allerede

Fredagens Arla-undersøgelse viser, at 57 pct. af eleverne et par gange om ugen hjælper med at lave aftensmad, og det resultat er Arla Fondens adm. direktør positiv over for. Det kan nemlig være godt for børnenes madvaner på længere sigt.

»Det er lovende, for så er der håb for, at de kommer til at kunne lave mad selv. Et er, at de gerne vil hjælpe, men man skal også give dem frihed til at gøre det. Så kan forældrene træde i baggrunden, for ofte kan vi voksne komme til at tage føringen. Måske skulle man vende den om og lade børnene lave aftensmaden,« siger hun.

Det kommer heller ikke bag på direktøren, at det kniber med tiden, når skoledagene er blevet længere, og der er masser af fritidsinteresser, som skal passes.

»Det må vi som familier prøve at indrette os efter og se på, hvordan vi får løst det på en god måde så man kan gå i køkkenet stille og roligt,« siger hun og understreger:

»Der kan være tendens til at tænke, at madlavningen bare skal overstås hurtigst muligt, men jeg tror, at langt de fleste familie vil opleve det som en positiv tid i køkkenet, hvor der opstår gode snakke. Så i stedet for at se det som en sur tjans, så se det, som hvor hyggeligt det er, at vi kan gå i køkkenet og være sammen,« siger Sanne Vinther.

I Kongens Have emmer luften af duften af bål, køer bliver klappet, og børn med deres forældre i hånden lytter til musik og får forskellige smagsprøver, inden de - måske - skal hjem og hjælpe med at lave mad.

Arla Food Fest foregår i Kongens Have lørdag kl. 10-18 og søndag d. 30. august kl. 9-17. Næste weekend er der Foodfestival i Aarhus fredag d. 4. september kl. 13-20, lørdag d. 5. september kl. 10-19 og søndag d. 6. september kl. 10-17.

Læs mere her.