Børn gør forældre ulykkelige

Stik mod alle romantiske myter om forældreskabet viser det sig, at børn gør forældre decideret ulykkelige, viser ny lykkeforskning.

Forsker forudser, at der i fremtiden vil komme færre børn, da vi ikke længere vil være bundet så meget af normer om, at børn er succeskriteriet for et vellykket liv. Fold sammen
Læs mere

Glem alle eventyrlige forestillinger om, at børn er nøglen til et lykkeligt liv.

I virkeligheden giver de små guldklumper forældrene langt mere neglebidning og flere grå hår, end man skulle forestille sig. Og det giver langtfra et lykkeligt liv.

Det viser ny international lykkeforskning, som lykkeforsker og lektor Christian Bjørnskov har været med til at udvikle de sidste 15 år.

»Man kan sige, at det er lidt paradoksalt. For vi får de her bekymringer, der tynger vores lykke, netop fordi vi elsker vores børn,« siger han.

LÆS OGSÅ: Forfatter: Frihed frem for gråd og børn ved bordet

Ulykkelige begrænsninger

Men det er dog ikke kun bekymringer, der plager forældrene. De føler i høj grad også, at deres liv begrænses markant, når de får børn.

»Det øjeblik man får børn, kan man ikke længere bare lige tage i teatret, da børnene skal passes. Der skal laves en lang række arrangementer, før man overhovedet kan gøre noget som helst frit som forældre. Og det påvirker forældrenes lykke,« pointerer Christian Bjørnskov, der til dagligt er lektor på Århus Universitet.

Familieterapeuten Susanne Broeng bakker Christian Bjørnskov op.

»Når forældre bliver presset op i en krog, kan de ikke overskue deres problemer, og så tyer de ofte til uhensigtsmæssig konfliktløsning, som gør, at de bliver ulykkelige,« siger familieterapeuten, der også er direktør på Kempler Instituttet.

Lykken er gode venner

Umiddelbart skulle man tro, at børn lå højt placeret i forhold til forældres lykke. Men i virkeligheden viser forskningen, at dem, der var mest ulykkelige, var dem, der havde børn.

De forældre, der har deltaget i forskningsprojektet, troede selv, at deres børn gjorde dem lykkelige, men når man spurgte dem, hvad der gjorde dem lykkelige, var det ikke børnene. Tværtimod. De ting, der gjorde dem lykkelige, var alt andet end børn: de sociale relationer, partneenr, gode venner, familie, stabilt job og luft i økonomien.

Man kan naturligvis opleve lykkelige stunder med sit barn.

»En tur i eksempelvis BonBonLand eller juleaften kan give lykke, men det er kun et glimt af lykke, som forsvinder, når hverdagens slid og slæb banker på døren igen,« påpeger Christian Bjørnskov.

DELTAG: Gør børn virkelig forældre ulykkelige?

Han forudser, at der i fremtiden vil komme færre børn, da vi ikke længere vil være bundet så meget af normer om, at børn er succeskriteriet for et vellykket liv.

Artiklen er blevet til som en del af en workshop mellem Berlingske.dk og journalistuddannelsen på Roskilde Universitet, der kører fra 21. - 29. april.