Børn forgiftes af e-cigaretter

Det er ikke et udelukkende sundt alternativ at ryge e-cigaretter frem for almindelige cigaretter. Væsken i cigaretterne kan være livsfarlig.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om e-cigaretter skal være et sundere alternativ til den brændende udgave, viser den sig alligevel at være farlig, skriver Politiken.

Hver uge ringer flere bekymrede danskere således til Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, fordi de eller deres børn på en eller anden måde er kommet i kontakt med den potentielt livsfarlige rygevæske, der findes og fordampes i e-cigaretten.

»I øjeblikket har vi stort set en henvendelse hver anden eller tredje dag med børn eller voksne, der har fået væsken i munden, fordi der er en defekt på e-cigaretten, eller at de anvender den forkert. I nogle tilfælde får folk også væsken på huden eller direkte i øjnene,« siger afdelingslæge John Bang fra Giftlinjen til Politiken.

Selv små doser af rygevæsken, der indeholder nikotin, kan være livsfarlig, lyder det fra afdelingslægen. Herhjemme har man således set tilfælde af alvorlig forgiftning efter kontakt med væsken, ligesom det har ført til både indlæggelser og behandlinger.

Det er op til e-cigaretrygeren selv at fylde rygevæsken i cigaretten, når det er brugt op, og det skaber ifølge John Bang en farlig situation. I nogle tilfælde kan det betyde, at børn kan få fingre i væsken, som ofte opbevares i farvestrålende flasker fra udlandet, da det er ulovligt at sælge rygevæske med nikotin herhjemme.

Sundhedsstyrelsen erkender ifølge Politiken, at der er et problem forbundet med håndtering af rygevæsken. Man er derfor i færd med at overveje, hvordan man kan informere om risikoen og undgå forgiftninger.