Børn får oldeforældrenes navne

Det er kommet på mode at lade sig inspirere af vores oldeforældres navne, når forældre skal navngive deres nyfødte barn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ella, Asta, Alma. Korte pigenavne fra århundredskiftet er på vej til at blive et hit blandt danske forældre, når de skal navngive deres døtre.

Desuden er meget usædvanlige navne som Tristan og Villads kommet på listen over de mest populære navne i 2009.

Navne fra vores oldeforældres generation er blevet nostalgi igen, siger Eva Villarsen Meldgaard der er pensioneret navneforsker ved Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet.

- Vi giver ikke vores forældres fornavne til vores børn, heller ikke vores bedsteforældres. Oldeforældrenes fornavne er dog interessante, fordi de ikke har været på manges læber i lang tid, siger Eva Villarsen Meldgaard.

90'erne navne er røget ud i kulden

Da Danmarks Statistik i 1970'erne begyndte at lave lister over danskernes fornavne, fik navneforskere indblik i, at navnetrends kommer og går med cirka 100 års mellemrum.

- Gustav, Karl og William er også navne som kun gamle mennesker hed omkring det 1900 århundrede. De navne er så gamle, at de er spændende at indføre igen. Desuden er der ikke mange i vores bekendtskaber, der render rundt med de navne, siger Eva Villarsen Meldgaard.

Navne som Kasper og Camilla, der var uhyre populære i 90'erne, er røget ud af listerne. Ifølge Eva Villarsen Meldgaard er der en logisk forklaring på dette fænomen.

- Det værste, der kan ske ved et navn, er, at det bliver alt for populært, siger Eva Villarsen Meldgaard.

Hvis forældre gerne vil give deres barn et navn, som ikke går hen og bliver moderigtigt, skal de holde sig væk fra de meget sjældne navne, forklarer Eva Villarsen Meldgaard.

/ritzau/