Børn bruger telefonen inden sengetid, og det påvirker søvnen: »Skærmens blå lys holder hjernen vågen«

Hvert andet barn kigger ind i en skærm inden sengetid, viser en ny undersøgelse. Det kan få alvorlige konsekvenser, både for barnets helbred og karakterbog, mener eksperter.

»Søvnmangel øger risikoen for, at børnene trives dårligt, og kan i værste fald føre til depression og angst,« siger Psykiatrifondens chefpsykolog Ditte Charles til Politiken. Barnet på billedet har intet med artiklen at gøre. Modelfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal dit barn lige tjekke Facebook, Instagram eller spille et spil, inden øjnene lukkes om aftenen?

Det er han eller hun langtfra alene om.

En ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af børn mellem syv og 15 år hver dag eller stort set hver dag bruger en telefon eller tablet, inden de skal sove. Blandt de unge teenagere er næsten syv ud af ti online, inden de falder i søvn, mens det gælder hver femte barn mellem syv til ni år. Det skriver Politiken.

Poul Jennum, Professor og overlæge fra Rigshospitalet og Københavns Universitet

»Søvnmangel er kædet sammen med øget risiko for overvægt, for lidt motion, sukkersyge og dårlig mental sundhed«


Skærmforbruget inden sengetid kan få alvorlige konsekvenser, mener Bjørn Holstein, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed.

»Skærmen stjæler tid fra søvnen. Der sker det, at børnene kommer ind i en ond cirkel, hvor de sover mindre, ophober træthed og får sværere og sværere ved at falde i søvn. Skærmens blå lys holder hjernen vågen, ligesom de kan have svært ved at falde i søvn, fordi de har oplevet noget ubehageligt på sociale medier, som gør dem bekymrede, angste og nedtrykte«, siger han til Politiken.

Den nye undersøgelse viser, at 58 procent af børn mellem syv og 15 år altid eller ofte har deres smartphone eller tablet hos sig i rummet, hvor de sover. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

På sigt kan søvnunderskud også påvirke barnets evne til at præstere i skolen, ligesom det kan påvirke barnets helbred.

»Når børn og unge sover for lidt, lærer de mindre i skolen. De bliver mere irritable og får en dårligere kognitiv formåen. Ændrer de adfærd og sover tilstrækkeligt, vil de opleve, at de fungerer bedre om dagen, og de vil få højere karakterer. Dertil kommer, at søvnmangel er kædet sammen med øget risiko for overvægt, for lidt motion, sukkersyge og dårlig mental sundhed«, siger Poul Jennum, professor og overlæge fra Rigshospitalet og Københavns Universitet, til Politiken.

Han mener, at forældrene bliver nødt til at sætte grænser for børnenes skærmforbrug, hvis der skal rettes op på børnenes dårlige vaner inden sengetid.

Undersøgelsen er foretaget af Megafon for Psykiatrifonden blandt 1.007 forældre til børn i aldersgruppen.