Børn bliver sjældent hørt i skilsmissesager

Børnene bliver kun hørt i knap 10 procent af skilsmissesager, der ender i Statsforvaltningen. Det er i strid med FNs børnekonvention, mener formanden for Danske Familieadvokater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn bliver sjældent hørt, når forældre skal skilles. I første halvår af i år behandlede Statsforvaltningen 13.880 sager om forældremyndighed, bopæl og samvær. Men der er kun blevet afholdt 1.265 samtaler med børnene. Det svarer til, at barnet bliver hørt i knap 10 procent af sagerne. Det viser tal, som Radio24syv har set.

I stedet er det forældrene, der taler på børnenes vegne, og det er et stort problem, mener professor i familieret ved Aalborg Universitet, Marianne Hougaard.

»Når forældre diskuterer, hvor meget samvær, de skal have i en sag, så er det jo klart, at de har modstridende forklaringer,« siger Marianne Hougaard til Radio24syv.

Synspunktet støttes op af Thomas Rebsdorf, der har været igennem et forløb ved statsforvaltningen.

»Når man vælger at gå ind i en skilsmisse, så er man jo presset på alle fronter, og så kan det være svært at holde hovedet koldt,« siger Thomas Rebsdorf.

Et barn vil efter ”Vejledning om Samvær<saxo:ch value="226 128 157"/> ikke skulle inddrages direkte i sagen, hvis forældrene har fundet en forligsmæssig løsning.

Tankegangen bag dette er, at forældrene kender barnet bedst. Ifølge Statsforvaltningen har tallene derfor deres naturlige forklaring, mener direktør i Statsforvaltningen, Helle Haxgart.

»I cirka 40 procent af de sager, som vi behandler, er børnene under 7 år, og i 60 procent af sagerne bliver forældrene enige. Som vejledningen er til forældreansvarsloven skal vi ikke tale med børnene, hvis forældrene bliver enige. Men man kan vælge at gøre det,« siger direktør i Statsforvaltningen, Helle Haxgart, til Radio24syv.

Men Statsforvaltningen hører børnene i alt for få sager. Og der handles i strid med både FNs Børnekonvention og på kanten af Menneskerettighedskonventionen, mener formand for Danske Familieadvokater, Helle Larsen.

Og når statsforvaltningen hævder, at mange sager forliges, er det et udtryk for eufori.

»I en række sager er forligene et udtryk for, at der udvises et ganske betydeligt pres for at få parterne til at blive enige,« siger Helle Larsen.

Med forældreansvarsloven fra 2007 blev der stillet skarpt på to grundlæggende principper - forældrenes fælles ansvar og at alle afgørelser skal træffes ud fra barnets bedste. Det sidste princip har afsæt i FNs Børnekonvention. En fundamental tanke bag konventionen er, at børn fuldt ud har samme menneskeværd som voksne, og at børn er kompetente til at medvirke i beslutninger, der vedrører dem.

Og de fleste børn vil netop gerne høres, når det handler om hvor de skal bo, og hvor meget de skal være sammen med deres far og mor, siger souschef i Børns Vilkår, Bente Boserup.

»Det er jo kun dem, der ved, hvordan det er at være barn i en familie, hvor forældrene er gået fra hinanden,« siger Bente Boserup til Radio24syv.