Børn af indvandrere begår mest kriminalitet, viser ny rapport

Efterkommere af ikke-vestlige indvandrere begår mere kriminalitet end de ikke-vestlige indvandrere. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tal, som ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke er overraskende. Tallene viser dog også, at kriminaliteten generelt er faldende inden for alle grupper.

RB PLUS ARKIVFOTO 2010 af fængsel- - Se RB 17/1 2015 11.04. De seneste to år har Kriminalforsorgen fået 39 indberetninger om indsatte, der har vist tegn på radikalisering. (Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når der fældes dom i retssale landet over, er efterkommere af ikke-vestlige indvandrere stærkt repræsenteret.

Ifølge en ny rapport udgivet af Danmarks Statistik er denne gruppes kriminalitetsniveau 219 procent højere end hele den mandlige befolknings tilsammen, hvis man ikke korrigerer for alder.

Selv når man tager højde for alder og sammenligner med etnicitet, er efterkommeres kriminalitetsniveau 145 procent højere end gennemsnittets. Det er omtrent dobbelt så højt som de ikke-vestlige indvandrere.

Det fortæller Lisbeth Lavrsen, chefkonsulent hos Danmarks Statistik, der er medforfatter til den nye udgivelse ved navn »Indvandrere i Danmark 2017«.

Rapporten drejer sig både om statistik inden for indkomst, uddannelse og arbejde. Men altså også om kriminalitet. Lisbeth Lavrsen ridser pointerne op:

»Ikke-vestlige indvandrere begår (som gruppe, red.) mere kriminalitet end danskere. Og efterkommere af ikke-vestlige indvandrere begår mere kriminalitet end de ikke-vestlige indvandrere,« siger hun. Samtidig fastslår hun, at kriminaliteten blandt samtlige grupper er faldende, og at mænd generelt begår mest kriminalitet.

Kulturelt betonet

Det er særligt efterkommere fra Libanon, Somalia, Marokko og Syrien, der har et højt kriminalitetsindeks, viser udgivelsen. Omvendt ligger mænd fra USA, Kina og Indien under gennemsnittet.

Forklaringerne på tallene kan være mange, mener Lars Højsgaard Andersen, der er seniorforsker hos Rockwool Fonden. Han er desuden medforfatter på undersøgelsen »Etniske minoriteters overrepræsentation i strafferetlige domme« fra 2011.

»Noget af det, der betyder mest for, hvordan man klarer sig, er ens opvækstvilkår. Og hvis ens forældre er flygtet fra krig og ødelæggelse, har de måske ikke haft det samme overskud til at opdrage deres børn. Mennesker, der kommer fra tungt krigshærgede lande, har oplevet nogle ting, der kan smitte af på børnene,« siger han. Derudover fortæller han, at ikke-vestlige indvandrere og efterkommere har en lavere arbejdsmarkedstilknytning.

»Der er et meget tæt link mellem, hvordan man klarer sig på arbejdsmarkedet og kriminalitet,« siger han. Lars Højsgaard Andersen fortæller også, at unge, der bor i kriminalitetshærgede områder, har større risici for selv at blive kriminelle.

Torben Tranæs er forskningsdirektør for Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd (VIVE). Han mener, at årsagen til, at hovedsageligt efterkommere af mellemøstlige indvandrere er overrepræsenterede i kriminalstatistikkerne, er kulturelt betonet.

»Nogle af de mellemøstlige kulturer er meget voldelige samfund, hvor myndighederne næsten er stolte af at anvende vold. Der er nogle helt andre traditioner. Men hvor meget det spiller ind kontra andre faktorer, er ikke veldokumenteret,« siger han.

Faldende kriminalitet blandt unge

Blandt mænd, som er født i 1987, havde 11 procent fået en eller flere domme for overtrædelse af straffeloven, da de var 18 år. Tilsvarende er tallet dog kun seks procent for alle 18-årige mænd født i 1997 og er dermed næsten en halvering fra 1987, står der i rapporten.

Tallet for den nye generation er faldende, både for ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere. Og hvis den tendens fortsætter, vil de kommende generationer få færre domme, mener Lisbeth Lavrsen.

Lars Højsgaard Andersen, seniorforsker hos Rockwool Fonden, har kigget på, hvorfor kriminaliteten er faldende blandt etniske minoriteter såvel som unge mennesker generelt.

Han fortæller, at det er et globalt fænomen, og årsagerne til faldet er svære at blive klog på. I Danmark er antallet af kriminelle unge halveret siden midten af 00erne, siger han.

»Kriminologer i hele den vestlige verden har undret sig over, hvad der foregår, for det er sket i stort set alle vestlige lande. Der er ikke rigtigt nogen, der har et endeligt svar. Der er dog blevet peget på, at de unge bruger mere tid online, og dermed hænger de unge mindre ud på gaderne,« siger han og tilføjer:

»Men der er også en hypotese, der lyder, at unge er mere målorienterede og tænker mere langsigtet end før.«

Det er Torben Tranæs, forskningsdirektør i VIVE, enig i. Han fortæller, at højkonjunkturen i 1990erne var en af årsagerne til, at ungdomskriminaliteten er faldet i Danmark. Mod forventning steg kriminaliteten ikke videre under finanskrisen. Formentlig fordi Danmark under finanskrisen havde en aktiv arbejdsmarkedspolitik, fortæller han.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er tallene bekymrende, men også forventelige. Det har ikke været muligt at stille opfølgende spørgsmål til ministeren, der lægger vægt på bandekonflikten som en bærende årsag til rapportens resultater. I en mail til Berlingske skriver hun:

»Der er desværre ikke noget overraskende i de nye tal fra Danmarks Statistik om efterkommernes kriminalitet. Tallene har i mange år været alt for høje. Det skal vi have taget fat på, og det er regeringen i gang med. Regeringen har blandt andet fremlagt en bandepakke, og vi vil slå hårdt og hurtigt ned på unge kriminelle. Og så har vi netop afsat 73 mio. kr. til en bande-taskforce, som skal forebygge, at børn og unge rekrutteres til bandekriminalitet. Og vi vil snart komme med et udspil til, hvordan vi får gjort op med parallelsamfund – for det er jo nok desværre en del af forklaringen på, at vi har de her problemer med kriminalitet.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om rapportens tal for kriminalitet. Justitsministeriet henviser til Udlændinge- og Integrationsministeriet.