Børn af ældre mødre trives bedre

De er rigere, mere afslappede og skælder mindre ud. Ældre mødre har det lidt lettere, og det smitter af på børnenes trivsel, viser forskning.

Børn af ældre mødre har en tendens til bedre trivsel - helt op i skolealderen, viser ny forskning. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først skal ungdomslivet leves, uddannelsen skal tages og den første fod skal plantes i karrieren. Så først bliver der plads til at tænke i baby-baner, og derfor bliver gennemsnitalderen for mødre stadigt ældre i det moderne samfund - hvilket der er advaret meget imod.

Men det er faktisk ikke så skidt, viser forskning, der har peget på en tendens til, at børn af ældre mødre  trives bedre i den første tid. Og ny forskning fra Aarhus BSS tyder på, at fordelene for de ældre mødre og deres børn strækker sig et godt stykke op i børnenes skolealder.

I 2015 var den danske gennemsnitlige alder for graviditet 30,9 år. Samtidig er andelen af børn, som er født af en mor over 40 år, firdobbelt set i forhold til 1985. Udviklingen har medført sundhedsmæssige advarsler, da ældre mødre har større risiko for at få komplikationer under graviditeten og fødslen end yngre mødre. De har højere risiko for at abortere, føde før tiden og få børn med misdannelser.  Men det er ikke hele billedet, mener forskerne bag undersøgelsen.

»Når konsekvenserne af den stigende fødealder i de vestlige lande skal vurderes, er det vigtigt både at tage de helbredsmæssige og de psykosociale fordele og ulemper i betragtning,« siger  professor Dion Sommer fra Aarhus BSS, (School of Business and Social Science ved Aarhus Universitet), som er en af forskerne bag resultatet, i en pressemeddelelse.

Studier viser, at ældre mødre bekymrer sig mindre under graviditeten, er mere positive i forhold til det at blive forældre og er generelt mere positive overfor deres børn. Tidligere undersøgelser, som har fulgt børn op til skolealderen, peger på, at børn med ældre mødre  har et bedre sprog, har færre problemer med opførsel og færre sociale og følelsesmæssige problemer. Den aktuelle undersøgelser fulgte børn i skolealderen og viste, at børn af ældre mødre havde færre adfærdsmæssige, sociale og følelsesmæssige problemer i 7 og 11 års alderen, men ikke ved 15 års alderen.

Årsagen vurderes at ligge i, at mødre med høj alder har mere stabile parforhold, længere uddannelse og har det bedre materielt. Men alderen i sig selv kan også ses som et mål for psykologisk modenhed, mener forskerne fra Aarhus.

»Vi ved, at mennesker med alderen udvikler større psykisk fleksibilitet, udviser mere overbærenhed over for andre og selv trives bedre følelsesmæssigt. Psykologisk modenhed kan derfor være en mulig forklaring på, hvorfor ældre mødre bruger mindre skæld ud og fysiske konsekvenser,« siger professor Dion Sommer.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Developmental Psychology.