Bør man gå til valg på mænds sundhed?

Ny undersøgelse viser, at de danske vælgere vil stemme på kandidater, der arbejder for mænds sundhed. Forsker tvivler dog på, at området vil betyde noget for valgkampen.

Mænds sundhed kan live en faktor i valgkampen (Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har længe været historier om mænds skrantende forhold til lægebesøg og om deres generelt lavere levealder. Men mænds sundhed er vigtigt.

Det mener danskerne i hvert fald. En ny undersøgelse kaldet »Mænds sundhed i valgkampen«, som analysevirksomheden Norstat har foretaget for Forum for Mænds Sundhed op til kommunalvalget, viser, at 64 procent af vælgerne vil stemme på kandidater, der arbejder for bedre sundhed og øget levetid for mænd.

Svend Aage Madsen er formand for Forum for Mænds Sundhed og forskningsleder på Rigshospitalet. Han siger:

»Jeg tror, det er begyndt at gå op for folk, at der er en særlig problemstilling omkring mænds sundhed. Hvis man spurgte for ti år siden, ville folk ikke tænke over problemet.«

Roger Buch er forskningschef hos Danmarks Medie – og Journalisthøjskole og er bl.a. specialiseret i kommunalvalg. Han fortæller, at et af kerneområderne i denne valgkamp bl.a. er ældreområdet. Også sundhed er højt på borgernes dagsorden, mens kønsperspektivet vedrørende sundhed ikke spiller en stor rolle. Han sår tvivl om undersøgelsen:

»Undersøgelsen bærer præg af »ja-signing«. Man spørger folk, om det er vigtigt, at politikerne gør noget ved et særligt område, og så siger de »ja«. Og det er problemet ved den slags undersøgelser. Svaret stikker måske ikke så dybt, men drejer sig mere om, at sundhed er vigtigt,« siger han og tilføjer:

»Jeg tror ikke, det er særligt vigtigt for den gennemsnitlige vælger. Bredere undersøgelser har vist, at sundhed ligger i skarp konkurrence med andre emner. Det betyder ikke, det er dårligt for en kandidat at slå på mænds sundhed. Men det er nok mere effektivt at slå sig hårdt an på sundhed generelt og så nævnene mændenes sundhed i en bisætning.«

Mere fokus på mænds sundhed

En tidligere undersøgelse foretaget af organisationen viser, at mænd stadig er dårlige til at sørge for egen sundhed. Og i dag ligger forebyggelse og rehabiliteringen ude hos kommunerne i forhold til sygdomme. Derfor skal kommunen i højere grad prikke til mændene, siger Svend Aage Madsen.

»Hvis man ikke laver tiltag, der er specifikt målrettet mændene, taber man rigtig mange. Det skal vi lave om på. Lige nu er der kun tre kommuner, der har mere end to permanente indsatser til mændene,« fortæller han.

De tre kommuner er Svendborg Kommune, Næstved Kommune og Silkeborg Kommune. Det beskrev Forum for Mænds Sundhed i en undersøgelse, der blev udgivet i august.

Svend Aage Madsen fortæller desuden, at mænd i højere grad går til lægen, hvis de bliver indkaldt. Derudover siger han, at kampagnerne skal målrettes sådan, at tiltagene sker i grupper, hvor man arbejder sammen med andre mænd.

»I Svendborg Kommune havde man fælles tiltag for mænd, der havde depressioner, og det var en succes,« siger han.

Tiltagene kan spredes via mund til mund metoden, men avisannoncer har også vist sig være nyttige, fortæller Svend Aage Madsen.