Bøller i Vestre Landsret går fri

Politiet har opgivet at rejse tiltale mod den gruppe tilhørere, der i foråret gik amok på dommere, nævninge og inventar i Vestre Landsret i Århus.

Stolene fløj igennem luften 17. april i Vestre Landsret i Århus, da en gruppe unge tilhørere gik amok på nævninge og dommere, efter de havde frikendt en ung palæstinenser for drab.

Angrebet i retten skrev sig ind i dansk retshistorie som det værste nogensinde. Men på trods af det har Århus Politi opgivet at rejse tiltalte mod tilhørerne, skriver Jyllands-Posten.

Det skyldes, at de fem betjente, der var til stede under retssagen, havde så travlt med at beskytte nævninge og dommere for skoven af flyvende stole, at de ikke har kunnet udpege hvem af tilhørerne, der kastede stolene.

Reddede dommere med peberspray

Betjentene dannede en kæde og affyrede peberspray i ansigterne på angriberne, der først blev stoppet få meter fra dommerpodiet.

- Vi har prøvet at identificere dem, der var med i angrebet. Men det er umuligt. Derimod bliver en ung kvinde og en eller måske to andre tiltalt for angreb på politifolk under urolighederne uden for retssalen, siger politiadvokat Ib Henricson fra politiet i Århus til avisen.

Ny strategi

Århus politi lægger nu sammen med Vestre Landsret en helt ny taktik for at undgå lignende optrin i fremtiden. De vil nu forsøge at identificere risikoretssagerne og sørge for et langt større antal retsbetjente til disse sager.

Ib Henricson afviser umiddelbart, at der bør opsættes overvågningskameraer i fremtiden, men han understreger samtidig, at det er hans personlige holdning. I sidste ende er det en beslutning retten skal foretage.

- Jeg mener det ville være en falliterklæring at opsætte overvågningskameraer. Vi skal arbejde for at sådanne optrin aldrig sker igen igennem præventivt arbejde, siger han til Berlingske.dk

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vestre Landsret, da retspræsident Bjarne Christensen er på ferie.