Bobleprofessoren, hvis talebobler sjældent er fyldt med varm luft

I dag udkommer filosofiprofessor Vincent F. Hendricks’ ”Spræng boblen – Sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden”. Som med alt andet fra hans hånd er drivkraften logik.

Professor Vincent Hendricks fra Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år skulle jeg interviewe Vincent F. Hendricks om hans nye Center for Information og Boblestudier (CIBS) ved Københavns Universitet. Han havde fået 14,4 millioner kroner af Carlsbergfondet til formålet. Men det var ikke professorens succes, der gjorde en kvindelig kollega ganske tummelumsk af misundelse. Det var fordi, hun syntes han er et hug.

Hans 193 centimeter høje maskuline sex appeal er ikke almindelig på professorgangen, og den 46-årige dansk-amerikaners gestik og engagerede talestrøm kan være overvældende, men altid opmærksomhedsbefordrende. Hans talebobler er sjældent fyldt med varm luft.

Vincent Fella Hendricks er barn af en dansk mor og en amerikansk far. Begge akademikere. Han har to brødre, en søn på 15 og tre børn ”på gule plader” og slapper efter sigende lige så godt af i en dansk bøgeskov som i New Yorks gader. Eller med sin kone, der arbejder i Lego.

Faren kom til Danmark i 1963, og sønnike kom til at holde af både naturvidenskab og humaniora. Han valgte det midt i mellem med start på Columbia University i New York: Filosofi. Ikke mindst, har han fortalt, fordi han håbede kvinderne ville synes, han var cool.

Unge Vincent havde lyst til meget andet end filosofistudier. Han overvejede bl.a. at blive flyveleder men droppede det. Et par år gik med ikke kompetencegivende feltstudier i New Yorks hippe natteliv med model parties, rusmidler og høj cigarføring og ”intellektuelt storhedsvanvid” som han har fortalt Berlingske.

Han stødte på faget logik og var solgt. Han har tidligere sagt, at filosofi kan forekomme som en abstrakt og ligegyldig aktivitet, men parres den med et redskabsfag som logik, får filosofien pludselig tænder.

Inspireret af RUC-professor og senere kollega og mentor Stig Andur Pedersen bed han til bolle og læste sin ph.d. på Carnegie Mellon University i Pittsburgh. Han og Andur Pedersen knyttede så tætte bånd, at de studerende på RUC kærligt og respektfuldt kaldte duoen for Negeren og Nissen.

I dag er Vincent F. Hendricks professor i formel filosofi ved Københavns Universitet, leder af Center for Information og Boblestudier og kendt som en ferm formidler og i ordets bedste forstand mediedarling. Også selvom hans spidskompetencer ligger i de højere luftlag: Boblestudier, multi-agent systemer og multi-modaliteter.

Interessant for en mand, der også har sagt:

»Dybest set er jeg jo bare en gadedreng, der er endt på universitetet.«

Antallet af publikationer i aviser og bøger og tidsskrifter som han har skrevet og redigeret, og hans akademiske cv er omfattende. Ligesom få kan have undgået at støde på hans tv-programmer om erkendelse filosofi og tænkning. Ofte med aktuelle vinkler.

I 2007 fik han lærebogsprisen for bogen "Tal en tanke - om klarhed og nonsens i tænkning og kommunikation". Til Universitetsavisen uddybede han i 2009, da han tiltrådte som professor:

”Jeg er dødtræt af holdninger. Selv nyheder i tv handler kun om, hvad fok synes. Det er så let at producere holdninger, men det er forudsætningerne for dem - vores viden - der er interessant.”

Onsdag udkom så professor Vincent F. Hendricks bog ”Spræng boblen – Sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden”. Den handler, kort fortalt, om ligheden mellem finansbobler og frikadeller i børnehaven.

Hvad er det vigtigste, vi kan lære af det, du har set i boblerne?

”At det ikke bare er en meningsneutral gestus, når vi meningsinvesterer, altså giver vores mening til kende, i form af likes og kommentarer på de sociale medier. Det er noget, andre kan finde på at orientere sig mod. Og så bliver det interessant om, hvorvidt man har sit eget selvstændige argument for at følge med, eller om man bare følger med strømmen, fordi andre antageligvis også gør det.”