Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Bo Lidegaard har skabt sig både venner og fjender i sit virke som blandt andet topembedsmand, forfatter og foredragsholder. Han har demonstreret et stort vid, indsigt og ikke mindst mange holdninger, og sidstnævnte har skilt ham ud fra de gennemsnitlige jakkesæt i embedsmandsflokken.
Han bliver rost for et gigantisk vingefang, og han har fået skarp kritik for visse dele af sit professionelle liv.
Politikens nye chefredaktør var en kontroversiel diplomat, og netop det gør ham til det ideelle match som arvtager for store personligheder som Herbert Pundik og Tøger Seidenfaden, som tidligere har beklædt chefredaktørstolen på dagbladet Politiken. Det mener flere, som kender den professionelle Bo Lidegaard.
Passer perfekt
Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen har fulgt Bo Lidegaards arbejde tæt, og han beskriver den nyudnævnte chefredaktør som en usædvanlig diplomat:
- Andre embedsmænd lever meget skjult. De forsøger at opholde sig i skyggen og lade solen skinne over deres politiske chefer, men Bo har slet ikke haft den samme tilgang til det diplomatiske arbejde. Han har vist modet og viljen til at gøre opmærksom på egne holdninger, siger Thomas Larsen og henviser blandt andet til Lidegaards åbne disput om besættelsestiden med Anders Fogh Rasmussen.
Det har også været årsagen til flere mediehug gennem tiderne.
Under klimatopmødet i København i 2009 blev Bo Lidegaard kritiseret i skarpe vendinger for sit arbejde med Lars Løkke Rasmussen. Her hævdede kilder i Udenrigsministeriet, at Lidegaard bar en indirekte skyld for det ringe resultat af COP 15, og Berlingske skrev i december, at han spillede en ganske stor rolle under den diplomatiske håndtering af Muhammedkrisen.
Thomas Larsen roser videre den nye chefredaktør for sit store vid og siger, at netop Bo Lidegaards politiske engagement gør ham skræddersyet til hjørnekontoret på Rådhuspladsen:
- Han er vokset op i et typisk kulturradikalt miljø, og hans mange erfaringer har gjort ham til en meget indsigtsfuld person. På den måde passer han perfekt på Politiken rent politisk.
»Han har vingefang«
- Det er nok svært at finde personer, som ikke vil sige, at Bo er en meget vidende mand, siger Stig Andersen, som nærer en stor begejstring for Politikens valg af den 53-årige Lidegaard.
Stig Andersen er direktør for forlaget Gyldendal, og har arbejdet sammen med Bo Lidegaard i forbindelse med flere bogudgivelser. Det var blandt andet Stig Andersens idé, at Lidegaard skulle skrive den storsælgende biografi om Jens Otto Kragh, som nærmest er blevet folkeeje.
- Der er få personer i en generation, som har det vingefang Bo har. Det betyder, at han hele tiden er i stand til at bevæge sig på flere niveauer, og det gør ham dygtig. Vingefang.. Det er et dækkende ord, siger Stig Andersen.
Skal omstille sig
- Det har hele tiden været sagen, at han har kunne fordybe sig i det materiale, han har arbejdet med, som han eksempelvis gjorde under COP 15. Men det bliver noget helt andet for ham nu. Han skal kunne navigere enormt hurtigt i mediebilledet, og få en grundlæggende forståelse for den journalistske måde at arbejde på, men han har de bedste forudsætninger for det, siger Thomas Larsen.
Den kontroversielle diplomat tiltræder stillingen i dag og skal altså løfte en holdnings- og formidlingsmæssig arv for de omtrent ligeså omdiskuterede udgivergiganter på Rådhuspladsen:
- Jeg er rigtig glad for, at det er ham, som skal bære stafetten videre, når nu Tøger ikke selv kunne, siger direktør Stig Andersen.