Blufærdighed holder hver tredje fra lægen

Unges blufærdighed hos lægen giver flere kønssygdomme, mener sexforsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes - og særligt de unges - blufærdighed er et problem i forhold til at begrænse udviklingen af kønssygdomme. Flere end hver tredje dansker har helt undladt eller udskudt lægebesøg, når ‘problemet drejer sig om intime kropsdele'. Og fire ud af ti 18-39-årige synes, at det er pinligt at gå til lægen, når problemet ligger syd for navlen og nord for lårene. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for gratisavisen 24timer.

Formanden i Sex og Samfund mener, at blufærdigheden har konsekvenser for smittespredningen af blandt andet klamydia-tilfælde, der næsten er fordoblet i løbet af de seneste 10 år.

»Ikke mindst når det handler om seksuelle problemer, sker der en systematisk underrapportering, fordi mange opfatter det som et nederlag at gå til lægen. Det samme gælder for sexsygdomme. Og det er klart, at det øger risikoen for spredningen af for eksempel klamydia, hvis tilstrækkeligt mange undlader at lade sig teste,« siger Christian Graugaard til 24timer.

Den opfattelse deler Henrik Dibbern, der er formand for De Praktiserende Lægers Organisation.

»Når det især er unge, der er blufærdige, så har det nok en betydning i forhold til kønssygdomme. Der er ikke nogen tvivl om, at der er en generation, som på nogle punkter er mere generte og blufærdige end tidligere generationer,« siger Henrik Dibbern til 24timer. Han peger på folkeskolens seksualundervisning som et vigtigt indsatsområde.

Ud over den oplysende indsats mener Christian Graugaard, at der er brug for fleksible og anonyme sundhedstilbud, som er målrettet unge, der er særligt generte.

»I Sverige har man i årevis haft succes med særlige ungdomsklinikker, hvor teenagere kan få råd og vejledning om for eksempel seksualitet, sexsygdomme og prævention,« siger Christian Graugaard til 24timer.

Kilde: 24timer

INFOshop: 800 unge fortælle om deres første sexoplevelse