Blottet bagdel i sneen - og så på Instagram

Unge der smider bukserne og lægger bar røv-billeder fra diverse turistmål på Instagram er endnu en SoMe trend - og den er ikke charmerende, lyder kritikken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man nu har nået sit turistmål og er klar til at dele det med verden, hvor kedeligt er det så lige bare at lægge en selfie ud med sig selv foran Grand Canyon - hvis man nu kan smide tøjet eller i hvert fald bukserne og krydre billedet fra attraktionen med ens bare bagdel?

Det sidste er oplagt sjovere, kan man forstå ud fra en af de nye trends på de sociale medier, som netop går ud på at vise sin bare i alle mulige og gerne umulige sammenhænge og så lægge det ud på Instagram. Om det er med San Franciscos Golden Gate bro i baggrunden, på ski i snedækkede bjerge eller ud af et vindue i Londons hippe Shoreditch, så er det en nøgen-trend, der appellerer bredt.

Nu er det ikke nogen helt ny ting at vise sin bare eller moone, som det også kaldes, men klassisk har den blottede bagdel været en måde at vise sin foragt for andre på. Men sådan skal den nye SoMe bestemt ikke forstås, fremgår det af Instagram-siden CheekyExploits, der samler mange af de blottede selfies. Her handler det bare om fest og glæde. »Gør verden gladere gennem bagdele - »Spread the love« - lyder undertitlen på sitet, der har over 100.000 følgere.

Ikke alle er dog lige forelskede i den nye trend. På Facebook finder man kommentarer som »Ynkeligt«, og i britiske Independent erklærer rejseskribenten Julia Buckley, at hun er ved at få mere end nok af den unge selfie-kultur. Hun beskriver hvordan hun på en rejse til Nordnorge var nået godt ud i det snedækkede landskab ved nattetide for at se nordlys. Og hvordan, da det forjættede syn endelig indfandt sig, en ung mand smed tøjet for lige at få taget et billede af sig selv bagfra med nordlys i baggrunden, som så skulle ud på de sociale medier. »Frastødende,« som hun udtrykker det om den unge »se hvor frygtløs, jeg er«-kultur.

»Men de fotos siger ikke frygtløs til mig. Afsporet, måske. Opmærksomheds-søgende, så afgjort. Desperat, sandsynligvis. Stødende: Indiskutabelt. Og ikke på grund af din nøgne bagdel - som I siger, hver gang vi ser irriterede ud, vi har alle en - men på grund af den manglende respekt for de lokale, det viser,« skriver Julia Buckley.

Det er da heller ikke altid uden konsekvenser at smide tøjet på turistmålet. I 2015 blev fire unge vestlige turister fængslet i tre dage og måtte betale en større bøde for at smide tøjet på Mount Kinabalu i Malaysia. Bjerget var ifølge lokale myter helligt og hjemsted for ånder. De unge blev dog blot dømt for at forstyrre den offentlige ro og orden.

Og hvis man synes, at CheekyExploits er lige lovlig grænsesøgende, så må man nok glæde sig over, at luften er gået af en anden SoMe trend, der var oppe for et par år siden: Nutscaping. Det handlede om mænd, der tog billeder af smukke landskaber, solnedgange og den slags - taget gennem benene, så underkanten af testiklerne ligesom hang som en dobbelt overskygge ned over motivet. Googl det selv - eller lad vær.