Bløderformand: Ulykke der ventede på at ske

Bløderforeningens formand Terkel Andersen er ikke overrasket over HIV-smitten på Rigshospitalet.

Formanden for Bløderforeningen, Terkel Andersen, mener, at folks tilid til blodtransfuioner vil falde pga. sagen om de to, der er blevet smittet med HIV. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere

"Det må have stået rimeligt klart, at det var en ulykke, som ville ske før eller siden."

Så klart udtrykker Terkel Andersen det til Politiken.dk, at to patienter på Rigshospitalet i februar blev smittet med HIV gennem donorblod. Smitten fandt sted, fordi donorblod screenes for antistoffer - men kroppen reagerer først på HIV-smitte efter et stykke tid, og derfor kan nysmittede donorer sende sygdommen videre til modtagerne af blod, uden at det bliver opfanget i blodbanken.

Bløderne var i 1980erne ofre for en sundhedspolitisk skandale, da cirka 100 bløderpatienter blev smittet gennem blodpræparater. Den type medicin screenes i dag genetisk, så også blod uden antistoffer slår ud, hvis det er inficeret med HIV-smitte.

»Men vi så med en vis undren, at man for tre år siden fandt det holdbart ikke at indføre den screeningsmetodik for donorblod«, siger Terkel Andersen til Politiken.dk.

Formanden for Folketingets sundheds­udvalg Birthe Skaarup (DF) har tidligere været med til at sige nej til den sikreste form for screening af donorblod. Men sagerne fra Rigshospitalet får hende til at overveje sin holdning.

»Jeg mener, vi skal tage det op til vurdering i sundhedsudvalget igen,« siger Birthe Skaarup til Berlingske Tidende.