Bløde værdier hitter mere end karrierechancer

Danske studerende vil helst arbejde i store hæderkronede virksomheder, og de lægger mere vægt på bløde værdier end på løn og muligheden for at blive leder.

ARKIVFOTO. Når de danske studerende som disse på Københavns Universitet skal pege på, hvad der gør en virksomhed attraktiv, er virksomhedens kultur, kolleger og jobindhold vigtigere end virksomhedsimage og høj løn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske studerende vil helst arbejde hos store danske succesrige virksomheder som A.P. Møller–Mærsk, Lego, Carlsberg og Novo Nordisk. Og udfordringer på jobbet og balance mellem arbejde og fritid vægtes højere end en karriere som leder eller selvstændig.

Det fremgår af en undersøgelse blandt 9.282 studerende på ti danske universiteter, som branding-firmaet Universum offentliggør onsdag.

»I forhold til sidste år er det fortsat de samme virksomheder, som ligger øverst på de studerendes ønskeliste. Det tyder på, at arbejdsgiverne har et tydeligt og veldefineret employer brand, som de studerende sætter pris på,« siger Jesper Dansholm, der er direktør for Universum i Danmark.

For godt halvdelen af de danske studerende er prioriteten at få et udfordrende job, arbejde for en god sag, samt have en god balance mellem arbejde og privatliv. Under en tredjedel går efter at blive ledere. Og kun 10 til 15 procent har som mål at blive selvstændige eller at ende som tekniske eksperter.

Og når de danske studerende skal pege på, hvad der gør en virksomhed attraktiv, er virksomhedens kultur, kolleger og jobindhold vigtigere end virksomhedsimage, høj løn og muligheden for at stige i graderne.

»Universum har i 25 år lavet denne type undersøgelser. I starten vægtede hårde værdier såsom løn og en klar og hurtig vej til at blive leder højest. Men det er vendt helt på hovedet nu. Faktisk er billedet af, at en god karriere er lig med at blive leder, krakeleret fuldstændigt,« siger Jesper Dansholm.

»De bløde værdier er blevet vigtigere for de studerende på tværs af uddannelsesretninger. Det, der handler om virksomhedskulturer og ledelsesstil, er blevet de væsentligste parametre,« siger Jesper Dansholm.

Universum spørger også studerende i 39 andre lande, og her viser det sig, at prioriteringerne er anderledes. I eksempelvis Tyskland tæller løn og avancementsmuligheder højest blandt business-studerende.

»Vi laver de her undersøgelser i 40 lande, og spørgerammen er helt identisk. Det er helt tydeligt, at danskerne er blandt de arbejdstagere, der er længst fremme i forhold til at prioritere selvrealisering og bløde værdier,« siger Universum-direktøren.

Kan det være et problem, at de kommende medarbejdere lægger højere vægt på selvrealisering end på lederambitioner?

»Nej, der er stadig tilstrækkelig, der ønsker at gå ledelsesvejen. Groft sagt så cand.merc’erne tidligere strategiarbejde og personaleledelse som det eneste saliggørende. Nu er der en opfattelse blandt flere af, at en specialistrolle i en virksomhed med en god kultur og gode værdier er mere attraktiv. Det, oplever vi i høj grad, afspejler virksomhedernes behov for specialister og ikke flere mellemledere med generalistbaggrund,« siger Jesper Dansholm.