Blodprop øger risikoen for at blive dement

En blodprop i hjertet øger risikoen for senere at få vaskulær demens med hele 35 pct., viser nyt dansk registerstudie. Det må føre til øget fokus på forebyggelse, vurderer forsker.

En blodprop i hjertet øger risikoen for senere at få vaskulær demens med hele 35 pct., viser nyt dansk registerstudie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En blodprop i hjertet er alvorlig nok i sig selv. Men den øger også risikoen for, at man senere bliver dement. I betragtelig grad endda, og derfor er der ekstra god grund til at sætte ind med forebyggende indsatser.

Dét er budskabet i en dansk undersøgelse, der nu dokumenterer en tæt kobling mellem blodpropper i hjertet og vaskulær demens, én af de store demenssygdomme sammen med Alzheimer, som stadig flere danskere ventes at blive ramt af.

Det er velkendt, at vaskulær demens kan blive udløst af bl.a. blodpropper i hjernen, men nu viser et omfattende registerstudie fra Aarhus Universitetshospital, at også blodpropper i hjertet øger risikoen – med hele 35 pct.

Det bør der handles på, mener lægen bag studiet Jens Sundbøll fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling.

»35 procents øget risiko er i sig selv et argument for at undersøge mulighederne for forebyggende tiltag såsom relevant medicin og sundere livsstil, for sagen er, at man reelt kun kan forebygge. Ved de fleste demenssygdomme findes ingen god behandling, når først demens er opstået,« siger han i en pressemeddelelse.

I studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Circulation, har forskerne kortlagt antallet af demensdiagnoser hos de cirka 200.000 danskere, der i perioden 1980-2012 overlevede det første år efter en blodprop i hjertet.

Hér var et markant resultat er, at blodprop i hjertet ikke er forbundet med øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom, men at der derimod er en kraftigt øget risiko for vaskulær demens.

Patienterne er efter blodproppen blevet fulgt i op til 35 år, og intet tyder på, at risikoen bliver mindre med tiden. Sandsynligheden for at blive dement ligger konstant på 35 procents forøget risiko, også 35 år efter blodproppen i hjertet.

Desuden er der yderligere en fire gange forstærket risiko for demens, hvis de efter blodproppen har fået en bypass-operation, mens patienter, som kan klare sig med et mindre indgreb, en ballonudvidelse, ikke har øget risiko for vaskulær demens.

Det kan muligvis skyldes, at patienter, der tilbydes en bypass-operation, i udgangspunktet har større kredsløbs- og forkalkningsproblemer end de patienter, som får en ballonudvidelse, vurderer Jens Sundbøll.

Ifølge professor Gunhild Waldemar, der er centerleder på Nationalt Videnscenter for Demens har det været velkendt, at blodprop i hjertet øger risikoen for blodpropper i hjernen og dermed for demens, og det er nu også dokumenteret i de store danske hospitalsregistre.

»Baggrunden er at karsygdom et sted i kroppen ofte er forbundet med karsygdom andre steder i kroppen, herunder i hjernen. Desuden er der flere fælles livsstilsfaktorer, som øger risikoen for både blodprop i hjertet og demens. Det drejer sig blandt andet om rygning, alkohol-overforbrug, højt kolesterol tal, forhøjet blodtryk, overvægt og manglende motion,« siger hun.