Blodprøve fra hæl skal afsløre cystisk fibrose hos babyer

Endnu en sygdom kan fremover afsløres ved det stik i hælen, der gives til nyfødte. Screeningen starter 1. maj.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lille stik i hælen, som nyfødte får i deres tredje levedøgn, kan i fremtiden også afsløre om barnet har cystisk fibrose.

Det sker for tidligere at kunne sætte ind med behandling, lyder det fra overlæge i Sundhedsstyrelsen Christine Brot i en pressemeddelelse.

- Det er en barsk sygdom, hvis den er uopdaget, men opdages sygdommen tidligt, er der mulighed for at sætte ind med målrettet behandling fra starten, så barnet får en bedre trivsel og udvikling.

I dag bliver alle nyfødte screenet rutinemæssigt for 16 alvorlige medfødte stofskiftesygdomme med en blodprøve fra hælen.

Men fra 1. maj bliver screening for cystisk fibrose den 17. sygdom, som nyfødte screenes for via blodprøven, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen forventer man, at omkring 13 børn årligt vil få diagnosen cystisk fibrose lige efter fødslen som følge den nye screening.

Samtidig vil omkring 80 børn årligt blive identificeret som bærere af genet.

For at få sygdommen skal barnet dog have to sygdomsgener - et fra hver forælder. Hvis barnet kun har ét sygdomsgen, er barnet anlægsbærer, men får ikke selv cystisk fibrose og er fuldstændigt rask.

Cystisk fibrose er en arvelig sygdom, der kan give ernæringsproblemer og alvorlige luftvejsinfektioner, som igen kan forårsage kroniske lungeskader.

/ritzau/