Blodfortyndende medicin taber til overaktive blodplader

Overaktive blodplader er forklaringen på, hvorfor visse patienter får en blodprop i hjertet på trods af blodfortyndende medicin, viser ny forskning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Personer, som tidligere har haft blodprop i hjertet, har overaktive blodplader og danner blodpropper, som tager længere tid at nedbryde sammenlignet med patienter, som ikke tidligere har haft en blodprop. Det viser en ny undersøgelse, som Aarhus Universitetshospital har lavet i samarbejde med Aarhus Universitet.

I undersøgelsen indgik 177 patienter med åreforkalkning i hjertets kranspulsårer, hvoraf 116 tidligere havde fået en blodprop i hjertet på trods af blodfortyndende behandling med hjertemagnyl.

Da overaktive blodplader giver en øget risiko for ny blodprop i hjertet, er det vigtigt at måle effekten af blodfortyndende medicin. Undersøgelsen viser, at det især er blodpladernes evne til at klumpe sig sammen, blodproppernes særegne struktur, som forskerne mener er værd at undersøge nærmere.

For vil man forebygge mod nye blodpropper, er det vigtigt at se på, hvordan man bedst hæmmer eller nedbryder blodpladernes evne til at klumpe sig sammen, konkluderer rapporten.

Forskerne håber på, at undersøgelser af blodplader og blodpropper på sigt kan hjælpe til at forbedre behandlingen af den enkelte patient. Men indtil videre er anbefalingerne for anvendelse af blodfortyndende behandling fortsat uændrede.

Ifølge tal fra Region Midtjylland er Hjertekar-sygdomme den næsthyppigste dødsårsag i Danmark, og hvert år rammes omkring 10.000 danskere af en blodprop i hjertet.

Blodplader er celler i blodet, der er vigtige for blodets evne til at kunne størkne.