Bliver EU mobbet af medier og politikere?

Prügelknabe. Professor Marlene Wind mener, at det europæiske samarbejde er ved at blive ødelagt af medierne og politikerne, som finder det hipt at fremstille EU som et monster. EU-ekspert og Berlingskes chefredaktør er uenige.

»Det undrer mig, at man i Berlingske to dage i træk lægger spalteplads til EU-negative synspunkter og bare lader de to politikere plapre løs om anti-europæiske synspunkter. Derudover er min kritik i høj grad møntet på Berlingskes blogs og debat, som længe har været domineret af harmdirrende indlæg, der er præget af en negativ holdning til EU,« siger Marlene Wind, som ser en tendens til, at enhver politiker får masser af spalteplads, hvis bare vedkommende taler EU ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medierne og politikerne begår »EU-bashing« og er derfor godt i gang med at smadre det europæiske samarbejde.

Det mener professor og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, Marlene Wind, som fremførte sin kritik i et debatindlæg i Politiken lørdag.

I kritikken giver Marlene Wind udtryk for, at hun ser en fremherskende tendens til, at EU bliver talt ned og forhånet af både politikere og medier. Forskeren henviser blandt andet til en ny analyse lavet af det schweiziske forskningsinstitut Media Tenor, som viser, at det britiske BBC i løbet af de seneste 15 år har været mere negativt stemte over for EU end Vladimir Putin. Analysen viser også, at 45 procent af BBCs EU-dækning i løbet af det seneste år har været decideret negativ.

»Jeg har ikke nogen undersøgelser af forholdene i Danmark, men det er mit klare indtryk, at den samme tendens gør sig gældende i de danske medier. Det har været meget tydeligt i en rum tid. Det griber om sig med negative vinkler i dækningen af EU, som generelt bliver omtalt meget negativt af både politikere og medier,« siger Marlene Wind, som mener, at konsekvensen er, at der opstår en uberettiget EU-skepsis.

»Når man ukritisk bringer EU-negative holdninger til torvs, bidrager man til, at der opstår en skepsis over for EU. Det er ikke det samme som, at man ikke skal være kritisk. Men hvorfor pokker går vores journalister og politiske ledere ikke ud og forklarer EU i stedet for bare at sprede diffus kritik – typisk uden, at det bliver gjort klart, hvad problemet er i en given kontekst? Er det selve EU-systemet eller de nationale politiske ledere, som ikke er indstillet på at løse problemerne, men bare tørrer aben af på EU? Efter min vurdering har de danske politikere fået meget lidt kritisk presse på den indadskuende politik, som de har ført,« siger Marlene Wind, som også mener, at de danske medier har en tendens til at fokusere på, hvilke problemer Danmark står over for i stedet for at fokusere på det samlede Europa.

»Det handler næsten altid om, hvordan noget, som EU har besluttet, går ud over os danskere,« mener Marlene Wind.

EU-skepsis er af gammel dato

Professor ved Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, Peter Neder­gaard, er ikke enig i, at medier og politikere er ved vende befolkningen mod EU ved at være negativt stemte over for det europæiske samarbejde.

»Opbakningen til EU er vigende, men hverken mediers eller politikernes retorik er den væsentligste årsag. Som jeg ser det, skyldes det i høj grad finans-, immigrant- og flygtningekrisen. Det er reelle problemer fra virkeligheden, som er problemet – og ikke måden, som EU bliver omtalt på,« siger Peter Nedergaard, som ikke mener, at medierne er mere negative over for EU, end de bør være.

»Tværtimod er de nogle gange mindre kritiske. Jeg mener heller ikke, at Marlene Wind har ret i sit synspunkt om, at politikerne i højere grad tørrer aben af på EU og dermed bidrager til EU-skepsis. Politikerne har altid givet EU skylden, når der er problemer. Det gjorde de også for tyve år siden – det er der intet nyt i, så hvorfor skulle det udløse mere EU-skepsis nu,« siger Peter Nedergaard.

To EU-kritiske interview

Marlene Wind langer i sit debatindlæg særligt hårdt ud efter Berlingske og kritiserer blandt andet nærværende avis for i slutningen af april at have bragt to artikler, hvor henholdsvis udenrigsminister Kristian Jensen (V) og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fremlægger deres syn på EU og EUs fremtid. Kristian Jensen, der som bekendt er EU-tilhænger, giver i interviewet udtryk for, at han mener, at der skal trækkes noget magt hjem til Danmark fra Bruxelles.

»Det undrer mig, at man i Berlingske to dage i træk lægger spalteplads til EU-negative synspunkter og bare lader de to politikere plapre løs om anti-europæiske synspunkter. Derudover er min kritik i høj grad møntet på Berlingskes blogs og debat, som længe har været domineret af harmdirrende indlæg, der er præget af en negativ holdning til EU,« siger Marlene Wind, som ser en tendens til, at enhver politiker får masser af spalteplads, hvis bare vedkommende taler EU ned.

Skudt over målet

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, har meget vanskeligt ved at se, at Marlene Wind har nogen som helst pointe med sin kritik.

»Marlene Wind slår ned på, at Berlingske har bragt en artikel, hvor udenrigsministeren nuancerer sin hidtidige holdning til EU og fremfører det synspunkt, at EU på nogle områder skal trække sig tilbage i forhold til nationalstaterne. Det er absolut en relevant historie at bringe. Hun kritiserer også Berlingske for at bringe et interview med Kristian Thulesen Dahl (DF) om EU. Han er leder af landets største borgerlige parti og må derfor formodes at have en ret afgørende rolle at spille fremadrettet i forhold til den danske EU-politik. Jeg mener, at det er problematisk, hvis Marlene Wind som institutleder på Københavns Universitet mener, at det er forkert, at medier bringer sådanne synspunkter til torvs i interview,« siger Tom Jensen, som hæfter sig ved, at Marlene Wind i sit debatindlæg i Politiken giver udtryk for, at Berlingske har en ny redaktionel linje:

»Berlingske har altid været – og er fortsat – EU-positiv på lederplads. Men som avis kan og skal vi selvfølgelig registrere, at der er en stigende EU-kritisk tendens – også i de borgerlige kredse. Det skal vores journalistik naturligvis afspejle. Det vil være helt uholdbart, hvis vi af holdningsmæssige årsager ikke mente, at vores læsere måtte få kendskab til de synspunkter.«