»Bliv væk. Du er ikke ren«

Frivillige oplever trusler, mens de hænger valgplakater op på Nørrebro. Socialdemokratiske Yildiz Akdogan vil på grund af hærværk ikke længere selv hænge plakater op i Tingbjerg.

Yildiz Akdogan. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Korancitater, trusler og hærværk var en del af valgkampen til Folketinget for to år siden for Yildiz Akdogan (S). Noget tyder på, at hun vil komme til at opleve noget lignende i år, hvor hun stiller op til Københavns Borgerrepræsentation. I nat, da hun sammen med venner var ude at hænge valgplakater op, måtte et par af vennerne ringe til politiet, fordi de på Frederikssundsvej følte sig truet af en mørkskægget mand.

»Han sagde til dem, at det var hans bydel, og at han ville tage plakaterne ned og smadre dem, hvis de ikke havde fjernet dem om ti minutter. Da de ringede til politiet, kørte han væk med nogle andre mænd i en varevogn,« fortæller Yildiz Akdogan, der først selv kom til stedet, da mændene var kørt.

Vagtchef Kim Nicholsen fra Københavns Politi bekræfter, at politiet kom til stedet i nat, men at der ikke var nogen at se.

For to år siden anmeldte Yildiz Akdogans partifæller i Brønshøj-kredsen politisk motiveret hærværk mod hendes plakater, som var blevet klippet helt ned i Tingbjerg, mens der i de øvrige bydele var blevet sat klistermærker over hendes mund og øjne med teksten: »Lovgivning tilhører Allah. Demokrati er hykleri.«

Også SFs Kamal Qureshi og Özlem Cekic oplevede dengang hærværk, som virkede politisk-religiøst betinget, men ingen blev dengang sigtet i sagerne. Yildiz Akdogan mener dog, at det er salafister, der forsøger at underminere hendes valgkamp.

»De er meget aggressive og vil ikke have, at man skal hænge plakater op, fordi demokrati er synd i deres øjne. De lægger ikke skjul på, at de modarbejder demokratiet og vil indføre sharia i Danmark. Jeg tror, at de fortsætter nu, og jeg vil opfordre politiet til at patruljere i de områder, hvor de færdes,« siger Yildiz Akdogan.

Jan Salling, der er formand for S i København, vil tale med Yildiz Akdogan og de øvrige kandidater om deres oplevelser.

»Det lyder helt horribelt, men vi må have undersøgt, hvad det er, folk er ude for. Jeg vil gerne opfordre kandidaterne til at politianmelde det, hver gang de har en antidemokratisk oplevelse, så vi kan få det registreret. Samtidig skal vi se på, om det foregår bestemte steder i byen, og om vi kan gøre noget for at støtte kandidaterne der,« siger Jan Salling.

Yildiz Akdogan har ændret strategi siden oplevelserne for to år siden, hvor hun ofte prøvede dialogen med de helt unge mænd – 16-20 år – der nærmest omringede hende, når hun var ude for at møde vælgerne.

»De mandsopdækkede mig og sagde: »Bliv væk. Det er helligt område, og du er ikke ren«. Jeg var naiv og ringede ikke til politiet, men prøvede forgæves at tale med dem. Nu vil jeg reagere hurtigere og vil prøve at få dokumenteret deres opførsel,« siger Yildiz Akdogan.

På grund af chikanen har hun i år selv opgivet at hænge plakater op i Tingbjerg, der har en af landets laveste stemmeprocenter.

»Det er meget bekymrende for demokratiet, for Tingbjerg har i den grad brug for, at borgerne bliver opfordret til at stemme. Det er et stort problem, at nogle mennesker benytter sig af demokratiets spilleregler, som giver dem lov til at forsamles, selv om de har rabiate holdninger. Samtidig respekterer de ikke andres holdninger, men misbruger demokratiet,« mener hun.