Bliv gift på Facebook

Den danske folkekirke vil støve sit image af med vielser på internetsiden Facebook. Lige i tidsånden, mener livsstilsforsker.

Foto: Leon Neal
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS: Dette var Berlingskes aprilsnar i 2009:

»Vil du tage den kvinde, der står på din profil, at du er forlovet med? Tast ja eller afvis!« Sådan kan bryllupsritualet i fremtiden komme til at se ud. Lige nu er den danske folkekirke som et led i projektet »Kirke i øjenhøjde« ved at uddanne de første fire præster i at vie folk på internetsiden Facebook.

»Samfundet er i konstant forandring, og der opstår hele tiden nye behov, og hvis folkekirken bare læner sig tilbage i prædikestolen, har vi tabt. Vi må være omstillingsparate og på forkant med udviklingen,« siger sognepræst og leder af projektet Gloria Rosenkrantz.

Til at begynde med vil der være tale om en forsøgsordning med udvalgte par, der får tilbudt ordningen på det webbaserede netværk i forbindelse med den normale samtale med præsten. Det er dog kun indtil softwaren er driftsikker, præsterne har fået de nye arbejdsgange på rygraden, og de juridiske detaljer er på plads, understreger projektlederen.

»Det er tanken, at booking, forberedelse, ritualet og papirarbejdet skal foregå på Facebook. Og bliver det en succes, kan det være, vi udvider med søndagsgudstjenester og konfirmationer online,« siger hun

Faderen, sønnen, tidsånden
Projektet er blevet godkendt på forsøgsbasis af integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

»Det er et spændende initiativ, der kan være med til at gøre folkekirken til en mere levende størrelse for dig og mig. Nu må forsøget så vise, om det kan lade sig gøre til alles tilfredshed,« fastslår fuldmægtig i ministeriet Kresten Klerkholm. Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt danskerne overhovedet er villige til at opgive den store fest med hele mørbraderiet til fordel for en online vielse. Og svaret er ifølge livsstilsforsker Henry Trentemøller ja, fordi initiativet taler både til danskernes behov for fleksibilitet og pengepungen.

»Folkekirken har i årevis kæmpet med et noget støvet og statisk ry. Nu kan man så blive gift mandag aften eller onsdag eftermiddag online, og det tror jeg tiltaler mange,« forklarer livsstilsforskeren og fortsætter: »Og så må man ikke undervurdere, hvad finanskrisen betyder. Her kan man »keep it simple« og stadig invitere flere hundrede mennesker. Det er skræddersyet til trange tider så at sige.«

Hvis alt går efter planen, vil den første vielse finde sted på Facebook i sommeren 2010.