Blinde har flere mareridt end seende

Forekomsten af ubehagelige drømme er markant højere hos blinde, viser ny dansk forskning.

MODELFOTO. Forekomsten af ubehagelige drømme er markant højere hos blinde, viser ny dansk forskning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de færreste forundt ikke en gang imellem at vågne op midt om natten - badet i koldsved og med en hidsig hjertebanken, der bærer vidne om de rædsler, man netop har gennemlevet i et mareridt.

Men for folk, der er født blinde, er den ubehagelige oplevelse i langt højere grad et tilbagevendende fænomen, end tilfældet er for de, som kan se.

For mens seende mennesker i gennemsnit har mareridt seks procent af de gange, vi drømmer, er forekomsten på 25 procent blandt blinde. Det skriver videnskab.dk.

Det er et hold danske forskere, der i en periode på fire uger har fulgt 11 personer, der født blinde, 14 personer, der er blevet blinde senere i livet og 25 seende.

Undersøgelsen er blevet publiceret i tidsskriftet Sleep Medicine, og ifølge Amani Meaidi, der er hovedforfatter til den videnskabelige artikel og forskningsassistent ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital, bekræfter undersøgelsen, at vores mareridt typisk er et nedkog af de negative følelser, vi har haft, mens vi er vågne.

»Undersøgelsen bekræfter en allerede eksisterende hypotese; at folks mareridt hænger sammen med de negative følelser, de har haft i deres vågentid. Og blinde oplever sandsynligvis flere truende eller farlige situationer i løbet af en dag end seende,« siger hun til videnskab.dk.

Af samme undersøgelse fremgår det også, at de blinde ikke drømmer visuelt, men at deres mareridt eksempelvis kunne være at blive kørt ned eller at befinde sig i pinlige sociale situationer - eksempelvis ved at spilde en kop kaffe ud over sig selv.