Blev tvangshjemsendt og skilt fra sine børn: Fatumas sag er helt usædvanlig

Folketingets Ombudsmand har fulgt sagen om Fatuma Ahmed, der netop er blevet tvangshjemsendt og skilt fra sine små børn i Danmark.

Fatuma Ahmed og Ismail Mohamed med deres fire drenge, dengang familien stadig var samlet i Danmark. I dag er moren Fatuma Mohamed blevet tvangshjemsendt til Nairobi sammen med de to ældste drenge, mens faren Ismail Mohamed er i Danmark med de to yngste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er højst usædvanligt at tvangshjemsende en mor til et andet land, når hjemsendelsen medfører, at moren bliver skilt fra sine helt små børn. Endda børn, som hun ammer.

Søndag fortalte Berlingske, hvordan den 38-årige somalisk-kenyanske kvinde Fatuma Ahmed for godt to uger siden blev tvangshjemsendt fra Danmark til Kenya, selv om hjemsendelsen betød, at hun blev skilt fra sine små drenge på ti måneder og to år.

Tillidsmanden for de betjente, der tvangsudsender udlændinge, har aldrig hørt om et lignende fortilfælde, og hos Folketingets Ombudsmand omtaler man sagen som »særlig«. Ombudsmanden har også fulgt den konkrete sag og tidligere overvejet, om sagen burde undersøges til bunds.

Michael Beck er tillidsmand for politifolkene i Udlændingecenter Nordsjælland, som står for ledsagede udsendelser af udlændinge. Han er også selv med til at tvangshjemsende folk.

»Vi har få gange oplevet, at man har skilt forældre fra deres børn, men det er sjældent. Nu kender jeg ikke alle sagerne, men jeg må sige, at det er meget sjældent, at vi oplever, at en mor bliver skilt fra sine helt små børn. Jeg har i hvert fald ikke kendskab til, at det skulle være sket,« siger Michael Beck.

Fatuma Ahmed er gift med somaliske Ismail Mohamed, der har boet i Danmark i mere end 20 år. Parret har fire drenge, hvoraf de to yngste er født i Danmark og har dansk opholdstilladelse.

Flere instanser herhjemme har vurderet, at Fatuma Ahmed hverken er berettiget til familiesammenføring eller asyl.

Forældrene havde muligheden for at sende de to yngste børn med moren, men kunne ikke blive enige, og så blev Fatuma Ahmed nødt til at forlade Danmark uden sine yngste drenge. En beslutning, faren Ismail Mohamed efterfølgende har fortrudt.

Folketingets Ombudsmand har fulgt sagen om Fatuma Ahmed, oplyser Jonas Bering Liisberg, direktør hos Folketingets Ombudsmand.

Siden 2011 har Folketingets Ombudsmand ført tilsyn med politiets udsendelser af udlændinge med ulovligt ophold i Danmark. Tilsynet omhandler, hvordan politiet varetager udsendelserne, og dermed som udgangspunkt ikke, om beslutningen om hjemsendelsen er korrekt. Ombudsmandens tilsyn er også blot baseret på stikprøver – omtrent ti om året, hvoraf Ombudsmanden sender en repræsentant med på hele rejsen til hjemlandet i halvdelen af tilfældene. Dette skal ses i lyset af, at myndighederne udsendte mere end 4.500 udlændinge i 2016, når man tæller frivillige hjemsendelser med.

Ombudsmanden interesseret i sagen

Ombudsmanden får tilsendt listerne over kommende udsendelser og interesserer sig især for sager, hvor der er stor risiko for magtanvendelse, eller hvis hjemsendelsen involverer sårbare personer, eksempelvis børn.

Folketingets Ombudsmand blev således opmærksom på Fatuma Ahmeds hjemsendelsessag og sendte en repræsentant til Center Sandholm, da myndighederne den 22. marts i år første gang forsøgte at tvangshjemsende Fatuma Ahmed og parrets to ældste drenge. Denne hjemsendelse blev dog aldrig gennemført, bl.a. fordi Fatuma Ahmed reagerede voldsomt.

»I forbindelse med tilsynsopgaven interesserer Ombudsmanden sig normalt ikke for, hvorfor en person skal udsendes. Men sagen var så særlig, at vi overvejede at undersøge grundlaget for udsendelsen,« siger direktør Jonas Bering Liisberg.

Folketingets Ombudsmand endte dog med at konkludere, at Ombudsmanden ikke skulle gå ind i sagen af egen drift. Den beslutning blev truffet før det første forsøg på hjemsendelse af Fatuma i marts.

»Jeg vil ikke komme nærmere ind på vores interne overvejelser i den konkrete sag. Men generelt, hvis vi vælger at undersøge en personsag på eget initiativ uden en klage, er det navnlig ud fra kriterier om, at der kan være begået væsentlige fejl og forsømmelser og sket en krænkelse af væsentlige retlige interesser,« siger Jonas Bering Liisberg.

En særlig sag

På spørgsmålet, hvilke overvejelser Ombudsmanden har gjort sig om, at hjemsendelsen i den konkrete sag ender med at skille en mor fra sine to små børn, svarer Jonas Bering Liisberg:

»Der er bestemt omstændigheder i sagen, der gør den særlig. Det var også årsagen til, at vi af egen drift overvejede at undersøge den, selv om vi ikke havde fået en klage.«

Ombudsmanden var ikke til stede under tvangshjemsendelsen den 20. april i år, som endte med, at Fatuma Ahmed blev fløjet til Nairobi.

»Det er ikke sådan, at fordi vi har været med under ét forsøg, så skal vi være der næste gang. Det var en praktisk prioritering,« siger Jonas Bering Liisberg.

I søndagens udgave af Berlingske kritiserede Fatuma Ahmed og Ismail Mohamed måden, hjemsendelsen var foregået på. De mente, at politiet havde været unødig voldsom – både i lejligheden i Svendborg, hvor Fatuma blev hentet, og i flyet til Nairobi.

»Vi følger løbende med i medierne, og der er da eksempler på, at vi tager sager op igen, hvis der kommer nye oplysninger frem. Men vi vil først melde ud, om vi går ind i en sag, hvis vi når frem til den beslutning,« siger Jonas Bering Liisberg.

Læs hele historien om Fatuma og Ismail her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.