Blev forvekslet med spyttende mands kone: »Det var lige, så jeg begyndte at græde«

»Sådan behandler man ikke mennesker, der har knoklet i så mange måneder for at komme væk fra krudt og kugler,« siger frivillig Røde Kors-medarbejder, som fejlagtigt er blevet kaldt spyttende mands hustru.

Foto: Bax Lindhardt

Hvis man tirsdag færdes på de sociale medier, er det svært at undgå billedet af manden, der står på en motorvejsbro ved Rødby på Lolland og angiveligt spytter ned på den folkemængde, der befinder sig under ham.

Ved siden af ham står en kvinde. Hun er blevet kaldt hans kone, men det kunne ikke være længere fra sandheden.

Hun hedder Lili Faxholm Vilhelmsen og er frivillig i Røde Kors. Hun befandt sig på broen for at tage billeder af de gående flygtninge til Røde Kors.

På hendes venstre side står et ægtepar, hvor manden begynder at råbe »I muslimsvin, rejs hjem til jeres land.« Den udmelding afslutter han med en »rigtig grønhakker«, som Lili Faxholm Vilhelmsen kalder det.

Scenen fangede Dagbladet Informations fotograf Sigrid Nygaard med sit kamera, og på billedet kan man også se Lili Faxholm Vilhelmsen.

Ved en fejl fik Information udnævnt hende til at være spytterens kone, og det har været forfærdeligt, siger Lili Faxholm Vilhelmsen.

»Jeg er meget let til tårer, og jeg ved selv, hvor meget jeg giver mig her i butikken og prøver at hjælpe. Hvis jeg skulle være sådan, så ville jeg ikke hjælpe,« siger hun med bæven i stemmen, da Berlingske fanger hende i Røde Kors-butikken.

»Jeg er stolt Røde Korser, så jeg er ikke glad for at blive sat ud på den her måde. Det er jeg ikke,« siger hun.

Manden nægter selv at have spyttet

Tidligere tirsdag har BT talt med manden, der af flere uafhængige personer er blevet udpeget som personen bag spytklatterne.

I interviewet siger pågælende, at han bare stod og kiggede på flygtningene, der gik langs motorvejen.

»Men jeg har ikke spyttet på nogen,« siger han til BT.

Kunne du finde på at spytte efter dem?

»Nej, nej, nej, slet ikke,« siger han til BT.

Men det udsagn passer altså ikke ifølge Lili Faxholm Vilhelmsen.

»Det gjorde han. Det var lige, så jeg begyndte at græde,« siger hun.

»Han så arrig ud i ansigtet, og jeg fik gåsehud, da han råbte, for sådan behandler man ikke mennesker, der har knoklet i så mange måneder for at komme væk fra krudt og kugler. Det gør man bare ikke. Vi er mennesker, og det er de også.«

BT har også talt med Information-fotografen Sigrid Nygaard, og hun fastholder også, at manden stod og spyttede.

»Jeg tror faktisk først, jeg reagerede, da jeg gik tilbage ned mod motorvejen igen. Og der reagerede jeg, som enhver nok ville gøre. Jeg blev rasende over, at han kunne finde på at gøre det mod mennesker, der er på flugt og sårbare. Der havde jeg bare en følelse af, at billedet selvfølgelig skulle ud. Det er vigtigt at få fortalt, at sådan noget også sker. At der var en mand, der begyndte at råbe ned mod dem, og at han også spyttede også ned på dem flere gange,« siger Sigrid Nygaard til BT.

Siden billedets offentliggørelse har Lili Faxholm Vilhelmsen været i kontakt med Information, der har bragt en rettelse i billedteksten af den spyttende mand.

LÆS MERE