Blev forvekslet med en anden: LTF'er sad fængslet 15 måneder

En af de tiltalte i sagen, hvor 16 medlemmer fra Loyal To Familia er anklaget for drabsforsøg, er blevet frifundet, fordi han var blevet forvekslet med en anden. Han har siddet varetægtsfængslet siden oktober 2017 og har nu krav på en erstatning på knap 800.000 kroner.

Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (LtF). Fold sammen
Læs mere

En omfattende retssag mod 16 Loyal to Familia-bandemedlemmer, der er tiltalt for to drabsforsøg på Tagensvej i Københavns Nordvestkvarter i 2017, tog fredag formiddag en drejning. Her besluttede retsformanden at løslade en af de tiltalte.

Den nu løsladte mand, der omtales som »SAS«, var blevet »forvekslet« med en anden. Løsladelsen skete på anmodning fra anklager Tomas Hugger.

»Vi har fået kildeoplysninger, som bekræfter os i, at pilen i den grad peger på en anden nu,« siger anklageren til Politiken.

Og forvekslingen kan ende med at koste de danske skatteydere op til 800.000 kroner i erstatning til LtF-medlemmet, som har siddet varetægtsfængslet siden december 2017. En mulig konsekvens – og et forløb – som DFs retsordfører, Peter Kofod, nu vil have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at redegøre for.

Tiltalen frafaldes, fordi politiet og anklagemyndigheden har fundet ud af, at SAS alligevel ikke er den mand, som politiet mente at have identificeret på et overvågningsfoto fra en ATK-bil (Automatisk Trafikkontrol). Bilen stod placeret på Tagensvej, og fotoet har indgået i sagen som et afgørende bevis mod SAS.

Jane Ranum, forsvarsadvokat

»Jeg synes, det er er uhyggeligt, at det overhovedet kan ske.«


Erstatning forude
SAS har siddet varetægtsfængslet siden 5. december 2017, oplyser hans forsvarsadvokat, Jane Ranum, til Berlingske. Hun fortæller, at de er lettede over retsformandens beslutning.

»Jeg synes, det er er uhyggeligt, at det overhovedet kan ske. Vi er rystede, men selvfølgelig lettede over, at man endelig fulgte vores synspunkt om, at det ikke er ham, som er på billedet. Det har vi sagt hele tiden, og vi har kæmpet med alt, hvad vi havde, for at få dem overbevist om det. Vi havde teleoplysninger, som viste, at han slet ikke kunne være på gerningsstedet. Men anklagemyndigheden har været meget insisterende på, at det var ham på det billede, og det var det eneste reelle bevis, man havde mod ham,« siger Jane Ranum.

Det betyder, at SAS nu kan se frem til en erstatning på knap 800.000 kroner i godtgørelse for at have siddet uberettiget varetægtsfængslet på grund af forvekslingen. Det er ifølge forsvarsadvokaten retfærdigt:

»Vi har en uskyldig mand, der har siddet knap halvandet år i fængsel for noget, han ikke har gjort. Vi har fra starten hævdet, det ikke er ham på fotoet. Det er det værste mareridt, man kan komme ud for, og det er det, der ikke må ske.«

Erstatningsgodtgørelsen udregnes i henhold til Retsplejeloven. Her fremgår det, at frihedsberøvelse i forbindelse med sager om drabsforsøg giver dobbelttakst til den forudrettede.

Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre

»Det er prisen for et retssamfund.«


Retsordfører: Ministeren må på banen
Peter Kofod, retsordfører for DF, skriver i en SMS til Berlingske, at Justitsminister Søren Pape Poulsen må på banen i forhold til udfaldet af denne sag.

»Ministeren må redegøre for sagen. Det er simpelthen så ærgerligt, hvis skatteborgernes penge skal falde i lommerne på et bandemedlem på grund af en fejl, der er begået,« fremgår det af Peter Kofods SMS.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener, at »det er prisen for at have et retssamfund«.

»Når man er frifundet, så er man frifundet. Hvis man har siddet uberettiget varetægtsfængslet, kan man have krav på erstatning, medmindre man selv er skyld i fejltagelsen. Om fejlen her er der blot at sige, at politiet har haft fornøden mistankegrundlag for de fængslingskendelser, der foreligger. Så der er bestemt ikke noget at bebrejde politiet,« siger Preben Bang Henriksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra anklagemyndigheden eller justitsminister Søren Pape Poulsen.