Blekingegademedlem står frem og erkender røverier

Det var Bo Weymann, der var "stemmen" i Peter Øvigs bøger om Blekingegadebanden. Nu står det tidligere medlem af banden frem og erkender for første gang flere røverier.

Blekingegadebanden frarøvede denne bankbil for ca. 8 milioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blekingegadebandemedlemmet Bo Weymann ønsker nu at sone sine synder.

I morgen står han frem under et pressemøde i forbindelse med den snarlige premiere på Anders Riis-Hansens film ”Blekingegadebanden”, baseret på Peter Øvig Knudsens bøger.

- Min del af Blekingegadebandens historie varede 6 år. I filmen fortæller jeg min historie om, hvordan det kunne komme så vidt, siger han i en pressemeddelelse fra filmselskabet.

I udtalelsen erkender han også som det første bandemedlem sin aktive indsats i konkrete forbrydelser – nogle af dem blandt danmarkshistoriens største.

Blandt andet siger han, at han i filmen vil fortælle ”Om mit ansvar for forbrydelser, der ikke tidligere er blevet erkendt af mig eller nogen anden fra banden. Det drejer sig om ansvaret for planlægningen af de særdeles voldelige røverier ved Herlev Postkontor og i Daells Varehus.”

Bo Weymann er tydeligvis grebet af anger. Han siger:

- En dom i det danske retssystem giver mulighed for afsoning af skyld og forbrydelse. Men den personlige soning slutter ikke efter tilbagevenden til samfundslivet, og i mit tilfælde har det været en længere rejse at nå frem til beslutningen om nu endelig at fortælle sandheden. At fortælle sandheden om mine handlinger giver samfundet og ofrene en mere reel mulighed for at forholde sig til handlingerne. Det giver et grundlag, der skaber mulighed for en form for forsoning.

Bo Weymann erkender også, at det er ham, der er ”Stemmen” i Peter Øvigs dokumentariske værk – det anonyme medlem af banden, som i løbet af mange, lange aftenstunder taler ud om motiver, detaljer, praktiske og moralske overvejelser i forbindelse med de politisk begrundede storforbrydelser.

Blandt andet siger han:

- Med til at fremme processen har blandt andet været mødet med Peter Øvig Knudsen, da han samlede stof ind til sin bog. Jeg var parat til at gå virkelig i kødet med selvopgøret på det tidspunkt, men valgte at gemme mig bag ”stemmen”. En kontakt med tidligere efterforskningsleder, Jørgen Moos, og samtaler om vores fælles historie inspirerede yderligere. Af hensyn til ofrene, min familie og min egen fortsatte soning har jeg nu valgt at bryde anonymiteten og stå frem i denne film.

Weymann, der fik en dom på syv års fængsel, understreger i øvrigt, at han forlod Blekingegadebanden i foråret 1988, og siden foråret 1989 har han heller ikke deltaget i poltiske aktiviteter.

Endelig understreger Bo Weymann, at hans offentlige fremtræden i morgen i Imperial Biografen bliver den første og eneste.

Filmen får premiere over hele landet på fredag