Blekingegadebandens »stemme« står frem

Et af medlemmerne af den berygtede gruppe »Blekingegadebanden« står i dag frem med sin erkendelse af skyld og ønske om forsoning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af terrorgruppen Blekingegadebandens medlemmer, Bo Weymann, står i formiddag frem for pressen i Imperial Biografen i København, hvor han som den første fra gruppen vil påtage sig ansvaret for sine gerninger og herunder tage ansvaret for planlægningen af de særdeles voldelige røverier mod Herlev Postkontor og Daells Varehus.

Anledningen til Bo Weymanns skridt ud af anonymiteten er lanceringen af dokumentarfilmen »Blekingegadebanden«, hvor Bo Weymann medvirker. Filmen bygger blandt andet på Peter Øvig Knudsens bøger om banden, hvori en hemmelig kilde, kaldet »Stemmen«, optræder. Den kilde var Bo Weymann.

I materialet til filmens lancering forklarer Bo Weymann, at hans personlige soning af forbrydelsen ikke sluttede med de syv års fængsel, han blev idømt i 1991. Men han har været længe om at nå frem til beslutningen om at vedstå sig sine gerninger offentligt.

»Jeg deltager ikke i filmen, for at man skal tilgive mig, eller fordi jeg håber på en slags syndsforladelse udtrykt gennem den efterfølgende behandling i medierne. Jeg synes, det er min pligt, og at det har varet alt, alt for længe, før jeg kom hertil,« siger han. Bo Weymann vil gerne bidrage med viden til, hvad der »kan få mennesker til at transformere idealisme til kynisk fanatisme. Gøre og mene ting, som i en begyndelse og mange år efter virker fuldstændigt bizarre. Kun på den måde kan man som samfund sætte ind imod den slags uvæsen, som jeg har haft ansvaret for.«

»Jeg ved, jeg tog fejl«
Bo Weymann forklarer, at han siden 1988 forgæves har søgt at lægge fortiden bag sig. »Jeg stod ikke frem i 1988 eller senere, men først nu alle disse år efter. Det er på ingen måde glorværdigt. I mange år efter opholdet i det danske fængselssystem følte jeg behov for at komme videre i mit eget liv, og i et vist omfang forsøgte jeg at lægge fortiden, handlingerne og ulovlighederne bag mig ud fra en forestilling om, at jeg igennem afsoningen også havde sonet. I dag ved jeg, at jeg tog fejl,« siger han.

To andre tidligere bandemedlemmer og medlemmer i »den hårde kerne«, som Peter Øvig Knudsen kaldte dem, Torkil Lauesen og Bo Weymanns bror, Jan Weimann, offentliggjorde for tre uger siden en længere redegørelse for deres motiver i sin tid i tidsskriftet »Social Kritik« og medvirkede desuden i et interview til det venstreorienterede blad »Modkraft«, hvori de afviste at have medvirket til terror ved at støtte den palæstinensiske terrororganisation PFLP. De beskrev deres forbrydelser som politiske røverier og udtrykte ikke nogen særlig fortrydelse i forhold til de ofre, som de efterlod i kølvandet på deres forbrydelser.

Den nu pensionerede kriminalinspektør Jørn Moos er ikke overrasket over, at Bo Weymann står frem nu. Over for Berlingske.dk beskriver Jørn Moos Bo Weymann som en ven, som han betragter som et »helt igennem ordentligt menneske.« »Nok er han blevet dømt, men jeg opfatter ham som et ordentligt menneske i dag. Han tager afstand til sine handlinger dengang og går op i erstatning til ofrene. Han er i virkeligheden ked af, hvad han gjorde. Vi taler helt åbent, og jeg opfatter ham som et reelt menneske,« siger den tidligere kriminalinspektør til Berlingske.dk.

Appellerer til pressen
Efter sin fremtræden i dag vil Bo Weymann atter søge tilbage i ly for pressen og appellerer til, at medierne også efter i dag vil respektere hans ønske om at lade familien, hans arbejdssted og hans venner i fred. Bo Weymann udtrådte af Blekingegadebanden et halvt år før det fatale røveri mod Købmagergades postkontor og drabet på den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen. Hans efternavn staves forskelligt fra Jan Weimanns, selv om de altså er i familie. »Der er en udramatisk forklaring på det«, siger dokumentarfilmens pressekoordinator, Lene Pia Madsen.

Bo Weymann var ligesom sin bror tilknyttet det daværende Regnecentralen. I dag er han ifølge comon.dk ansat i det offentligt ejede Dansk Bibliotekscenter, hvis direktør, Mogens Brabrand Jensen, ikke har nogen betænkeligheder ved at have ham ansat. »Vi ville selvfølgelig helst være omtalen foruden. Men hvis Bo føler, at det er tiden at stå frem, så skal han gøre det. Jeg kunne ikke drømme om at lægge bånd på Bos ytringsfrihed,« siger Mogens Brabrand Jensen.