Blekingegade­banden kædes sammen med RAF

Våben fra den danske terrorbande blev anvendt af Rote Armee Fraktion i 1988. Endnu en grund til at få undersøgt banden til bunds, lyder det fra politikere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mulige forbindelser mellem Blekingegadebanden og Rote Armee Fraktion lægger ifølge flere danske politikere endnu et pres på at få undersøgt den danske bandes virksomhed til bunds.

I går kunne Morgenavisen Jyllands-Posten bringe opsigtsvækkende afsløringer af, at tyske terrorister fra RAF under et mislykket terrorangreb i Spanien i 1988 medbragte håndgranater fra Blekingegadebandens våbendepot. Banden har selv forklaret, at våbnene ikke skulle bruges til terror i Europa men til PFLPs kamp mod Israel i Palæstina. Den forklaring har der ifølge Jyllands-Posten ikke tidligere været noget, der har kunnet modbevise. I hvert fald ikke noget offentligt kendt. Men de nye oplysninger, som stammer fra en international retsanmodning fra det tyske forbundspoliti, og som bekræftes af Københavns Politi, får nu flere danske politikere til at reagere.

»Det er overraskende oplysninger, og hvis ikke den del af bandens virke allerede er en del af PET-Kommissionens arbejde, så er det endnu et argument for en undersøgelse af hele Blekingegade-komplekset,« siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

De Radikales retsordfører, Morten Østergaard, er enig.

»Det er ekstremt relevant at få undersøgt det her til bunds. En ting er, om den politimæssige indsats i Danmark har været god nok. Noget andet er, at vi jo ikke ved ret meget om, hvad der virker i forhold til terrorbekæmpelse. Der indføres alt muligt for at virke handlekraftige, men vi ved ikke, hvad der rent faktisk virker. En gennemgribende undersøgelse kunne hjælpe os til at blive bedre til at bekæmpe nutidens terror,« siger Morten Østergaard.

Han mener desuden, at en undersøgelse kunne gøre politikerne klogere på, hvordan nutidens terrorgrupper kan rekruttere unge mennesker.

Peter Skaarup ser også en Blekingegade-undersøgelse som interessant og vigtig af flere årsager. »Dels de historiske, men der er også spørgsmålet om, hvorfor der ikke blev grebet ind i tide. Politiets opvakthed har ikke været stor,« siger Peter Skaarup, som mener at der er meget at lære af det. »Jeg oplever, at der for eksempel i den nuværende tunesersag er en tendens til, at man ikke tager det så alvorligt. Oplysninger som disse om Blekingegadebanden viser jo bare, at vi hele tiden skal være på tæerne i forhold til ekstremister,« siger han.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) siger til Jyllands-Posten, at han på baggrund af de nye oplysninger er parat til at beordre en ny undersøgelse af Blekingegadebanden.