Blekingegade-røver søger »forsoning«

Et angiveligt medlem af PFLPs danske røverbande efterlyser i en artikel forsoning efter drabet på en politimand i 1988. Fhv. kriminalinspektør Jørn Moos mener, at forfatteren kan være Torkil Lauesen.

3. november 1988 blev en betjent skudt og dræbt af et medlem af Blekingegadebanden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedskydningen af den unge politibetjent Jesper Egtved Hansen i Købmagergade i 1988 var ikke forsætligt.

Det fremgår af en artikel i det venstreorienterede magasin »Det ny Clarté«, som angiveligt er skrevet af et af medlemmerne af den såkaldte Blekingegadebande. Banden begik i 1980erne en lang række grove røverier for at skaffe penge til den palæstinensiske terrororganisation PFLP. I 1988 sluttede røveriet mod Købmagergades Postkontor med drabet på en politibetjent.

Magasinet vil ikke udlevere den fulde ordlyd af artiklen, før det udkommer på onsdag. Men i de offentliggjorte uddrag skriver forfatteren, der kalder sig »den anden stemme« direkte henvendt til politimanden, der ledede efterforskningen mod Blekingegadebanden, fhv. kriminalinspektør Jørn Moos:

»Til dig, Jørn Moos, du helmer ikke. For drab er der ingen forældelsesfrist. I graver på tyvende år og graver grøften dybere hver gang ... Forsoning er sundere for alle parter. Men det kræver imødekommenhed, hvilket ikke har præget holdningen til »Blekingegadebanden« og vores motiver.«

Den anonyme skribent fortryder imidlertid ikke bandens handlinger og beskylder samtidig størstedelen af samfundet for hykleri. »Til jer som så USAs My Lai-massakre på fjernsynet, uden at det ændrede jeres liv ... I, som mente, at danske soldater skulle hjælpe folkene i Afghanistan og Irak ved først at lade bomber regne over dem, og så genopbygge ... Jeg kan se, at I mener, at målet helliger midlet!«

Peter Øvig: Et falsum
Forfatteren Peter Øvig Knudsen, der har skrevet to bøger om banden, hælder til den opfattelse, at artiklen er et falsum. »Det var en begavet gruppe, og artiklen virker ikke særlig begavet. Det er jo tom retorik uden substans. Hvis det er en person, der søger tilgivelse, så gør han det uden at erkende sin egen skyld«, siger Peter Øvrig Knudsen.

Tidsskriftets redaktør, Dino Knudsen, garanterer over for Berlingske Tidende, at artiklen er skrevet af et af de bandemedlemmer, der blev dømt for røveriet i Købmagergade. Jørn Moos siger til Berlingske Tidende, at han tror, at forfatteren er Torkil Lauesen, der i dag er projektleder i Københavns Kommune.

»Jeg kan selvfølgelig ikke være sikker. Men de andre fra dengang gør alt for at holde sig ude af fokus. Hvis det er ham, så synes jeg, han skulle ringe til mig,« siger Jørn Moos.

Hvis Torkil Lauesen, som beskrevet i Peter Øvig Knudsens bog ikke kan have været morderen, er det relativt risikofrit for ham at henvende sig om sagen, tilføjer Jørn Moos. Men det er ifølge den pensionerede politimand formentlig tvivlsomt, om alene et vidneudsagn fra Torkil Lauesen kunne danne tilstrækkeligt grundlag for en ny retssag.

»Men hvis de har snakket sammen om, at det var på tide at lukke op for posen, så kunne man tage en ny sag, for ingen blev jo dømt for drabet dengang.«

Jørn Moos tør dog ikke spå om, hvorvidt man kan vente mere fra de tidligere Blekingegaderøvere. »Men jeg er meget spændt på det,« siger han.

Torkil Lauesen besvarede ikke Berlingske Tidendes henvendelser i går.