Blasfemiudstilling vil ikke vise Muhammed-tegninger: Kurt Westergaard tilbyder blankt papir

Skovgaard Museet i Viborg åbner fredag en udstilling om blasfemi. Det bliver uden Muhammed-tegningerne, og den beslutningen møder kritik. Kurt Westergaard har en løsning.

Kurt Westergaard vil have et et blankt papir med i en udstilling om blasfemi.  AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Billedstorm. Det er navnet på den udstilling, der fredag åbner hos Skovgaard Museet i Viborg. Formålet med udstillingen er at vise, hvordan blasfemi siden reformationen har provokeret og skræmt publikum, skriver TV2.

Men udstillingen får ikke selskab af de berømte Muhammed-tegninger, og det har fået Kurt Westergaard til at tilbyde en løsning: Han vil aflevere et blankt papir med initalerne »KW« i nederste højre hjørne. Westergaard er en af tegnerne bag Jyllands-Postens skildringer af Muhammed, som fandt vejen til avissiderne for 11 år siden. Han siger selv om sit tilbud til TV2:

»Det er det, man kan vise, og så ville det sikkert give nogle kraftige associationer til et af ikonerne for ytringsfriheden.«

Trykkefrihedsselskabet mener, at Muhammed-tegningerne mangler. De er ikke tilfredse med beslutningen.

»Det kan kun være udtryk for en fejhed og en selvcensur, der i den her sammenhæng er upassende. For hvad er egentlig formålet med at have en udstilling om blasfemi, hvis man ikke tør have noget med,« siger Aia Fog, næstformand i Trykkefrihedsselskabet, til TV2.

Hos Skovgaard Museet i Viborg mener de ikke, at det er et udtryk for selvcensur. De har dog haft museets sikkerhed med i overvejelserne.

»Det ville være naivt, hvis jeg sagde, at jeg ikke havde tænkt over den sikkerhedsrisiko, der selvfølgelig er forbundet med at vise Muhammed-tegningerne. Det var ikke den primære årsag til at fravælge dem, men jo, det er også noget, vi har taget med i vores betragtninger,« siger museumsleder Anne-Mette Willumsen til TV-stationen.

Om Kurt Westergaards blanke papir skal udstilles, bliver nu overvejet af museumsledelsen. Kurt Westergaards tegning var en af de mest omdiskuterede i sagen om Muhammed-tegningerne. Den forestillede profeten Muhammed med en bombe i turbanen. I 2010 blev tegneren angrebet i sit hjem. Angriberen blev to år senere dømt for terror ved Højesteret.

Muhammed-tegningerne udløste diplomatisk krise, hvor flere muslimske lande boykottede danske varer. Ligeledes blev danske ambassader angrebet, ligesom krisen udfordrede terrortruslen mod Danmark.