Blandet dansk modtagelse

Der var glæde hos Pia Kjærsgaard og beklagelse hos Mogens Lykketoft over det svenske nej til euroen. Regeringspartierne havde ingen kommentarer, før resultatet var endeligt opgjort.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft er ked af det svenske nej.

»Set ud fra vores synspunkt er det dybt beklageligt, at det ser ud til et nej. Der vil gå noget tid, før svenskerne igen kan tage stilling til euroen. Men om det får betydning for den danske situation, ved jeg såmænd ikke. Danskerne ser ud til at være fast besluttet på at komme med i euroen,« siger Mogens Lykketoft.

Også de Radikales leder, Marianne Jelved, beklager svenskernes beslutning.

»Det er bundhamrende ærgerligt. Men det kommer trods alt ikke som en overraskelse. Jeg var forberedt på, at det kunne ske.«

Heller ikke hun tror, at det svenske resultat vil få konsekvenser herhjemme.

»Nej det tror jeg ikke. Jeg tror heller ikke, at et svensk nej vil få betydning for de folkeafstemninger om EU, vi skal have på et senere tidspunkt,« siger Marianne Jelved.

Hos Dansk Folkeparti er Pia Kjærsgaard ikke overraskende glad:

»Det ser meget lovende ud. Men jeg drager ingen slutning, før jeg kender det endelige resultat. Men jeg er ikke overrasket.«

Pia Kjærsgaard mener, det er for tidligt at sige noget om konsekvenserne i Danmark.

»Jeg vil stadigvæk se det endelige resultat. Jeg tror, at mange af dem, der har stemt nej, har sagt til exit-pollen, at de har stemt ja. På grund af mordet på Anna Lindh er det nok ikke politisk korrekt at svare nej. I Sverige er det jo sådan, at det kræver stort personligt mod at gå imod politikerne og andre autoriteter,« siger Pia Kjærsgaard.

Hvis danskerne skulle stemme om, hvorvidt kronen skulle skiftes ud med euroen, ville 56,6 procent stemme ja, mens 33,6 procent ville stemme nej. Det viser en undersøgelse, som Greens Analyseinstitut har lavet for Nykredit Markets og som blev offentliggjort i går.

Undersøgelsen er lavet, før resultatet af den svenske folkeafstemning var kendt, men ifølge Greens Analyseinstitut vil det svenske resultat ikke ændre væsentligt på danskernes holdning.

Der er endnu ikke sat dato på en ny dansk folkeafstemning om euroen. Beslutningen er udskudt, indtil den ny EU-traktat er forhandlet på plads mellem regeringen, de Radikale og Socialdemokraterne.

Ved redaktionens slutning tydede alt på et nej. Det var ikke muligt at få en kommentar fra hverken Venstre eller de Konservative, inden alle stemmer var talt op.