Blærerøvsblad nedgraderer København

I 2008 blev København kåret til verdens bedste by, men i år er den danske hovedstad "kun" nummer tre. Læs her hvorfor.

København er kåret til at være verdens tredjebedste by. Her er det Kongens Have på en forårsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange københavnere vil sikkert mene, at den danske hovedstad er verdens bedste. Og det plejede det anerkendte britiske livsstilsmagasin Monocle, der hvert år udgiver en liste over verdens bedste byer, også at mene. Men i år har magasinet placeret København på en tredjeplads. 

Blandt andet byens arkitektur, gastronomi og den rige cykelkultur i de københavnske gader bliver sammen med bæredygtighed og geografisk placering nævnt som årsager til den høje placering.

Men hvor København sidste år landede på andenpladsen og i 2008 lå helt i top, er hovedstaden i år blevet overhalet af den finske hovedstad Helsinki på en førsteplads og Zürich i Schweiz på andenpladsen.

København lukker for tidligt

Redaktøren for livsstilsmagasinet Monocle, Tyler Brûlé, begrunder over for Information den danske hovedstads tredjeplads med, at butikkerne lukker ned om aftenen, holder helt lukket om søndagen og at kun få restauranter serverer mad efter midnat.

- Vi har ændret vores parametre, så der også bliver lagt vægt på en vedvarende puls. De tre højest placerede byer ligger meget tæt. Men vi har set meget på livsstilen efter lukketid. Og det har altså stor indvirkning på livskvaliteten, at der stadig er liv, siger Tyler Brûlé til Information.

Han peger desuden på, at antallet af internationale ruter og flyafgange fra København er blevet reduceret, og det har ifølge Brûlé betydning for tilgængeligheden og adgangen til resten af verden, der også vægter i magasinets vurdering af byerne.

Stadig håb for København

Det er dog stadig muligt for København igen at indtage den eftertragtede førsteplads, lyder det fra magasinets redaktør.

- Mine anbefalinger vil være at satse mere på vitalitet døgnet rundt, at adressere luftfartsspørgsmålet og tage gaden tilbage. Centrum skal være levende, dynamisk og vibrerende. Jeg var i København for to uger siden, og på en solskinsdag er byen uovertruffen, fordi folk giver gaden liv. Det skaber en stemning af københavner-ånd og noget særligt dansk. Og det kan man godt savne noget mere af, siger Tyler Brûlé til Information.

På fjerde- og femtepladsen på Monocles liste ligger henholdsvis tyske München og australske Melbourne.

Også den amerikanske TV-station CNN har for nyligt udråbt København til en af "fremtidens byer", da stationen var i byen for at lave et indslag om cykelkulturen.

Hvordan mener du, at København kan blive en endnu federe by? Deltag i debatten her.