Blå spidskandidater: »Vi har et seriøst alternativ til Frank Jensens København«

Tre blå spidskandidater i Københavns har sammen lavet et »regeringsgrundlag« for byens fremtid. Det består af ti punkter, der blandt andet fokuserer på lavere skatter, højere faglighed i folkeskolen og bedre vilkår for byens bilister. Spidskandidaterne kalder udspillet et seriøst alternativ til »Frank Jensens og Enhedslistens København«.

Alex Vanopslagh, Cecilia Lonning-Skovgaard og Jakob Næsager. Spidskandidaterne fra LA, Venstre og de Konservative har lang tid at løbe på inden næste valg. Men de har også brug for den, hvis de skal sikre sig et bedre valg end i 2013. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De blå partier styrer Christiansborg, men de bestemmer ikke gangene på Københavns Rådhus. Byen har alle dage været rød. Den 21. november skal Københavnerne igen sætte deres kryds, men nu går de blå til kamp med et samlet, seriøst alternativ til venstrefløjen, lyder det.

Spidskandidat for Venstre, Cecilia Lonning-Skovgaard, spidskandidat for Konservative, Jakob Næsager og spidskandidat for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, har sammen lavet ti punkter, som københavnerne kan forvente udfoldet, hvis de blå partier får flertal i Borgerrepræsentationen til efteråret.

Lavere skatter, mere fokus på faglighed i folkeskolerne, boliger for alle og plads til byens bilister er blot et par af de indsatsområder, hvor spidskandidaterne vil ændre kurs.

»De ti punkter er pejlemærker for et blåt København. Vi er kommet frem til en fælles vision om et langsigtet systemskifte, og vi vil gerne samarbejde for at nå dertil. Vi har et alternativ til Frank Jensen og Enhedslistens København, som måske kan give lidt klarhed i et ellers mudret politisk billede med mange nuancer og mange partier,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard, der blev valgt som Venstres spidskandidat i efteråret.

Ingen af de tre kandidater føler, at de med de ti punkter er gået på kompromis med deres politiske principper. Alligevel har de hver især ét punkt, der ligger dem særlig nært. Liberal Alliances nye spidskandidat, Alex Vanopslagh, nævner erhvervslivets vilkår, som et område, der trænger til en kærlig hånd.

»Hvert år brokker københavnske virksomheder sig over, at der er lange sagsbehandlingstider, dårlig service, og for høje skatter og afgifter. Lige nu lægger kommunen sig i vejen for virksomhederne i stedet for at fremme deres vilkår,« siger han.

Du siger, at København ligger dårligt, når det kommer til erhvervsvenlighed, men alligevel er det i Hovedstaden, virksomhederne vælger at slå sig ned. Kan man så snakke om, at der er et problem?

»Problemet er, at vi har det for godt. København er fuld af muligheder, fuld af talenter, har en omfattende infrastruktur og masser af arbejdskraft. Det vil tiltrække virksomheder lige meget hvad, men det er ikke et argument for at have en uhensigtsmæssig erhvervspolitik. Vi skal føre en god erhvervspolitik, fordi det skaber velstand. Når vi som samfund bliver rigere, skaber vi bedre vilkår for vores børns generation. De får bedre biler, bedre boliger, bedre medicin, bedre fødevarer og bedre jobmuligheder. Derfor er en sund erhvervspolitik en kerneopgave for enhver kommune.«

De tre partier har tilsammen elleve ud af Borgerrepræsentationens 55 pladser og én ud af syv borgmesterposter. Nuværende medlem af Borgerrepræsentationen, gruppeformand og spidskandidat for Det Konservative Folkeparti, Jakob Næsager, mener, at det faglige niveau i de københavnske folkeskoler er for lavt. Det vil være en af hans mærkesager at forbedre kvaliteten.

»Vi skal have en af landets bedste folkeskoler og ikke bare en af de dyreste. Resultaterne er alt for ringe. Derfor vil vi gerne sætte fokus på at efteruddanne og dygtiggøre lærerne og give skolelederne mere frihed. Alt for mange elever forlader skolen som funktionelle analfabeter. De får hverken en uddannelse eller en lærerplads efterfølgende og kan ikke blive selvforsørgende,« siger Jakob Næsager.

Hvis det ikke er fagligheden, kommunen fokuserer på lige nu, hvad er det så?

»Overborgmesteren har brugt rigtig mange penge på at renovere byens skoler, eleverne bliver bare ikke dygtigere af at blive sat ind i en ny bygning. Vi skal have mere fokus på indholdet i skolerne, frem for at bruge alle pengene på mursten,« lyder det fra spidskandidaten.

Venstre er det største borgerlige parti i København. Udover en borgmesterpost har partiet seks politikere i Borgerrepræsentationen. En af dem er Cecilia Lonning-Skovgaard. Ifølge hende, er byens trafik en stor gene for både borgere og virksomheder.

»Københavnerne kan dårligt nok komme frem for vejarbejde og ændringer af vejbanen. Og de kan ikke få lov til at parkere deres biler nogen steder. Det er en kæmpe gene for københavnerne og for erhvervslivet. Jeg hørte for nyligt, at en konsulentvirksomhed er flyttet fra Østerbro til Søborg, fordi det tog deres ansatte og deres kunder for lang tid at komme af med deres biler, fordi de ikke kunne parkere nogen steder. Hvis det er et problem, der begynder at rodfæste sig, har vi for alvor en udfordring,« siger hun.

Overborgmester Frank Jensen (S) har siddet på posten i syv år. Han er også Socialdemokratiets kandidat til novembervalget. Berlingske har fremlagt de blå kandidaters pejlemærker og kritik af den nuværende ledelse for overborgmesteren.

»Den sørgerand, spidskandidaterne ligger over København, deler jeg ikke den. Det er en by i fremgang. Udenlandske investorer strømmer til, fordi de er interesserede i at lægge deres penge netop her. I forhold til trafik, skal der være plads til alle -  også bilisterne. Men jeg er stolt over, at København er en af de førende cykelbyer i verden, og det tror jeg også, københavnerne er,« siger Frank Jensen.

De blå kandidaters kritik af folkeskolens faglighed er ikke berettiget, mener Frank Jensen. Karaktererne på byen skoler stiger mere end landsgennemsnittet, og i forhold til kommunens investering i mursten er beskeden enkel:

»Jeg kommer ikke til sige undskyld for at have brugt de seneste syv år på at rette op på totalt nedslidte skoler med dårligt indeklima og ulækre toiletter. Vi har brugt 4,7 milliarder på at rette op på vores skoler. Det er jeg stolt af, og jeg mener, det fremmer fagligheden og børnenes evne til at lære. Jeg går til valg som siddende overborgmester, og jeg vil meget gerne vurderes på de resultater, jeg har leveret, siden jeg indtog posten.«