Blå partier: Vi må tage et nyt kig på restriktionerne

De nuværende coronarestriktioner gælder indtil 17. januar. Men der er behov for en ny vurdering, mener flere borgerlige partier.

Biograferne herhjemme er lukket ned for tredje gang, siden pandemien begyndte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan ikke tage en tur i Tivoli, biograferne er lukket, og højskoleelever må blive hjemme.

19. december trådte en række nye restriktioner i kraft, og disse vil gælde indtil 17. januar. Men allerede nu er der behov for at tage et kig på restriktionerne, mener en række blå partier.

Da restriktionerne trådte i kraft, krævede Venstre en ny vurdering af restriktionerne fra regeringen inden 5. januar, og både Dansk Folkeparti og De Konservative har samme krav.

»Det er jo en forholdsvis stor pakke af restriktioner, som har en længere tidshorisont. Derfor mener vi, at det er en god idé at tage et kig på dem nu her – også efter både fagfolk og de berørte brancher har haft mulighed for at ytre sig,« siger Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative.

Lempelser før tid

Og den nye vurdering skal altså lande lige på den anden side af nytåret, mener partierne.

»Jeg havde forventet, at vi havde hørt noget mellem jul og nytår, men vi har intet hørt, så nu må det blive lige efter nytår. Der sker noget nyt hver eneste dag, og derfor er der behov for den nye vurdering,« siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Vurderingen skal tage udgangspunkt i sundhedsmyndighedernes anbefalinger, mener partierne. Men den skal også tage udgangspunkt i, hvordan restriktionerne fungerer, efter de er blevet indført.

»Vi må evaluere, om der er noget, der rammer skævt. Hvorfor må man ikke gå i biografen med coronapas, når man må sidde på en restaurant med coronapas? Jeg synes godt, man kunne kigge på, om man kan lempe noget før tid,« siger Per Larsen.

Plan efter 17. januar

Både Liselott Blixt og Per Larsen har også hørt fra flere højskoleelever- og forstandere, som undrer sig over, at højskolerne skal være lukket. Så her vil det også være relevant at rette blikket hen, mener de.

Men det er ikke kun en lempelse af restriktioner før tid, man bør kigge på. Det er også vigtigt, at de berørte brancher får en status på, hvordan virkeligheden kan se ud efter 17. januar, mener partierne.

Liselott Blixt erkender, at det kan være svært at give en vished for virkeligheden efter 17. januar, men hun mener, at man bør kigge på en foreløbig plan for, hvad virksomhederne kan forvente, når restriktionerne står til at skulle udløbe.

Også Per Larsen mener, at det er vigtigt, at virksomhederne får besked på, hvad man planlægger.

»Det hænger jo sammen med, at man ikke har en decideret plan efter 17. januar. Det er vigtigt for virksomhederne at vide, hvad der skal ske. Derfor må man line op, hvordan det kan udvikle sig,« siger han.

Berlingske har spurgt Sundhedsministeriet, om man forventer at evaluere restriktionerne inden 5. januar.

Til det oplyser ministeriet, at sundhedsmyndighederne følger situationen meget tæt og løbende ser på, om der er behov for nye tiltag, retningslinjer og anbefalinger for at kontrollere epidemien.

»Epidemikommissionen vurderer løbende situationen,« skriver ministeriet i en mail.

Få et overblik over de gældende restriktioner og anbefalinger om test, isolation og vaccination her.