Blå partier kræver politisk indgreb efter flere dages nedbrud i Nets: »Det bør være en øjenåbner«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Store dele af det offentlige er lagt ned på grund af nedbruddet hos Nets. Det får blå partier til at kræve et politiske indgreb, skriver Politiken. Ifølge Venstres ordfører Christoffer Aagaard skal der være en grundig diskussion, der sikrer, at det ikke sker igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

Hvis du var ude og nyde det gode vejr i går aftes, er du måske gået glip af to opsigtsvækkende nyheder. Dem lægger vi lige ud med.

For det første kastede den politiske veteran Peter Skaarup en bombe, da han fredag aften meldte ud, at han forlader Dansk Folkeparti efter 27 år og melder sig ind i Danmarksdemokraterne, Inger Støjbergs nye parti.

Det var dog ikke kun de danske dagsordener, der trak overskrifter i går. Den amerikanske højesteret tog nemlig en historisk beslutning og afskaffede den føderale beskyttelse af abortretten i USA.

Men nu til dagens historier. Her i overblikket kan du blive klogere på, hvad der afgør, om danskerne får afkast tilbage på deres investeringer, og hvor frustrerede Konservative og Venstre egentlig er blevet over Nets nedbrud.

Først zoomer vi dog ind på andelsboligmarkedet, hvor ventelisterne bliver længere og længere. Rigtig god fornøjelse.

Ventetiden på andelsboliger vokser og vokser

Hvis du drømmer om at få fingrer i en andelsbolig må du væbne dig med tålmodighed.

Det tager nemlig længere og længere tid at få fingre i dem, viser tal fra Waitly, der administrerer ventelister for andelsforeninger.

Det skriver Berlingske lørdag.

Sidste gang Waitly estimerede den gennemsnitlige ventetid var i januar 2021. Men ifølge stifter og medejer Tim Myhrwold er den anslåede ventetid nu steget.

»Vi arbejder med intervaller, når vi giver estimat på ventetid til en bolig. Vi så i januar 2021, at ventetiden ville være mellem tre og seks år, alt efter hvilken bolig der sælges. I dag ville vi give et estimat på mere end seks år,« siger han.

Held afgør danskernes afkast

Det er umuligt at forudsige, hvilke investeringsfonde, der skaber de bedste afkast.

Det konkluderer en undersøgelse fra investeringsselskabet Miranova, skriver Jyllands-Posten i dagens avis.

»Mange tror på Messi-fænomenet, når de investerer deres penge: Han scorede mange mål sidste år, så han scorer nok også mange mål i år og næste år,« siger Jesper Dall, partner i Miranova og ph.d. i teoretisk fysik med speciale i komplekse systemer.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke med investeringsfonde, påpeger Jesper Dall.

»De, som scorede gode afkast sidste år, scorer ikke gode afkast i år.«

Vacciner har reddet 20 millioner liv

Sidste år reddede den globale udrulning af coronavacciner næsten 20 millioner mennesker fra at dø i utide.

Det viser et nyt og grundigt studie, hvor man for første gang ser på, hvor mange dødsfald vaccinerne direkte og indirekte har forhindret.

Det skriver Berlingske.

Det er »betydelige tal«, vurderer professor i global sundhed ved Københavns Universitet og forskningsdirektør i Novo Nordisk Fonden, Flemming Konradsen.

Dog tilføjer han – med henvisning til, at coronavaccinerne især har forlænget livet for de ældste i samfundet:

»Antallet af leveår, der bliver reddet, er selvfølgelig færre i sammenligning med meget effektive børnevacciner, hvor man så at sige får mere bang for the buck.«

Vikingeskibene i Roskilde får nyt hjem

Tre danske fonde er gået sammen om at donere 135 millioner kroner til Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Pengene skal bruges til en ny udstillingsbygning, der skal sikre de gamle skibe mod stormflod, stigende vandstand og nedbrydende dagslys.

Det skriver TV 2 Lorry.

»Jeg er ikke bare glad. Jeg er også enormt lettet over, at vi nu kan komme i gang med at beskytte skibene mod den tilbagevendende stormflodstrussel,« siger museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen i en pressemeddelelse.

»Jeg er dybt taknemmelig for den generøse støtte, vi har fået til at sikre vores umistelige kulturarv i helt nye rammer og med helt nyt formidlingsmuligheder,« tilføjer museumsdirektøren.

Analyse: »Trumps eftermæle runger gennem Amerika«

USA er delt i to. Det er tydeligt, efter at den amerikanske højesteret i går omstødte en skelsættende afgørelse, der har sikret retten til fri abort i hele USA.

Sådan lyder det fra Berlingskes udlandsredaktør, Birgitte Borup.

»Abort er mere end nogensinde et symbol på, hvor splittet USA er, og hvor forskellige værdier, der råder forskellige steder i landet,« siger hun.

Ændringen betyder, at det fremover vil være op til delstaterne at vedtage deres egne abortregler. Flere end 20 stater ventes at forbyde abort eller begrænse retten til abort.

Nets nedbrud frustrerer blå partier

I flere døgn har der været markante problemer med NemID, som har lagt store dele af det offentlige ned.

Det får nu den borgerlige opposition til at kræve et politisk indgreb for at sikre, der fremover stilles skrappere krav.

Det skriver Politiken.

»Nedbruddet har ramt store dele af vores samfund og det bør være en øjenåbner for alle. Det er blevet tydeligt, hvor sårbare vi er blevet«, siger Venstres ordfører Christoffer Aagaard til avisen.

Han har indkaldt finansministeren til samråd i sagen. Konservative Katarina Ammitzbøll har også tænkt sig at kontakte ministeren for at sikre, at et lignende nedbrud ikke sker igen.

Det sker i dag:

Campingområdet på Roskilde Festival åbner: Traditionelt bliver hegnet ind til campingområdet væltet inden den officielle åbning, når ivrige festivalgæster kæmper for at sikre sig den bedste beliggenhed til deres lejr.

Dronningen overdrager prins Henriks skulpturer: Dronning Margrethe kommer til Herning, når store dele af afdøde prins Henriks populære skulptursamling overdrages til Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum.

Rigtig god dag.