Blå partier er imod regeringens nye tiltag: Det er »voldsomme restriktioner«

Flere blå partier er imod regeringens nye coronarestriktioner. Få et overblik her.

Både Konservative, Venstre og Liberal Alliance er imod hjemsendelsen af elever, der træder i kraft fra 15. december og foreløbigt varer til 4. januar 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tid, hvor regeringen nød bred opbakning til coronastrategien, er forbi.

Det viste sig onsdag, hvor flere blå partier i Folketingets Epidemiudvalg stemte imod regeringens nye tiltag, der skal dæmme op for smittespredningen.

Berlingske har samlet et overblik over partiernes synspunkter.

Det Konservative Folkeparti

Hos Det Konservative Folkeparti stemte man imod de nye restriktioner om forsamlingsloft og hjemsendelse af skoleelever, og partiet stemte hverken for eller imod nedlukningen af nattelivet.

»Skoleelever er blandt dem, der har betalt en meget høj pris i form af tab af faglige og sociale fællesskaber,« siger Mai Mercado (K) der onsdag var stedfortræder for partiets sundhedsordfører Per Larsen i Epidemiudvalget.

De Konservative frygter, at hjemsendelsen vil blive forlænget, ligesom det skete sidste år, selvom den foreløbig kun er planlagt til begyndelsen af januar.

Samtidig er hun stærkt kritisk over for, at erhvervs- og kulturlivet rammes.

»Når man ikke må forsamles mere end 50 stående gæster, så er det jo en de facto nedlukning af samtlige koncerter, og også kulturlivet har i forvejen betalt en høj pris,« siger Mai Mercado, der kalder det »overkill«, at bargæster med de kommende regler både skal vise coronapas og have mundbind på, hvis de rejser sig op for at købe en øl i baren.

»Vi er kritiske over for, at man tyer til så voldsomme restriktioner så hurtigt,« siger Mai Mercado.

Mener I omvendt, at der er behov for nye restriktioner?

»Jamen, der kunne godt være behov for nye restriktioner, men jeg synes, at man har været i værktøjskassen og finde den tunge hammer fra begyndelsen. Jeg synes, at det er nogle meget voldsomme restriktioner,« siger Mai Mercado.

Venstre

Hos Venstre mener man, at det er en forkert beslutning at lukke skolerne midlertidigt.

»Hjemsendelse har tidligere ført til voldsom mistrivsel blandt børn og unge, og sidste gang statsministeren sagde, at det bare var en tidlig juleferie, varede den i flere måneder. Derfor sætter vi foden ned nu. Vi vil ikke gå ned ad den vej. For at sige det ligeud, så stoler vi ikke på regeringen,« siger Martin Geertsen.

Han mener, at man i stedet burde benytte »en trafiklysmodel« for skolelukninger efter norsk forbillede. Modellen indebærer, at den enkelte skole først lukker ned, når den er ramt af et decideret smitteudbrud.

Liberal Alliance

Liberal Alliance vil af de samme grunde som Venstre og Konservative heller ikke bakke op om, at børnene endnu en gang skal betale prisen for holde smitten nede.

»Og corona er ikke en farlig sygdom for børn«, lød begrundelsen fra Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, onsdag ifølge Politiken.

Ifølge avisen er Liberal Alliance generelt imod »nedlukninger af enhver art«, herunder også nedlukninger af nattelivet. Partiet mener ikke, at det er op til politikerne i et frit samfund at bestemme, hvor folk, der kan fremvise en negativ test, skal tage hjem fra en tur i byen.

Dansk Folkeparti

Før mødet i Epidemiudvalget var Dansk Folkeparti åbne over for at indføre restriktioner i form af midlertidige skolelukninger og hjemsendelse af elever fra 0.-10. klasse.

»Hvis det er dem, der driver smitten, så er det da én af de muligheder, som jeg ser. Især nu, hvor vi står foran en juleferie, og det ikke drejer sig om så lang tid,« sagde Liselott Blixt ifølge DR.

Socialistisk Folkeparti

SF meldte sig allerede onsdag klar til at stemme indstillingen fra Epidemikommissionen igennem – blandt andet med henvisning til usikkerheden ved den nye omikronvariant – og dermed sende børnene hjem fra skole.

»Så får man også lige mulighed for at få styr på, om børnene er smittede. Det giver rigtig god mening, at de ikke kommer hjem måske to dage før jul og risikerer at smitte bedsteforældre og hele familien, der er samlet,« sagde Kirsten Normann Andersen ifølge DR.