Bjørn Nørgaard: Store Robert er katastrofal

Den kendte billedhugger Bjørn Nørgaard kalder det kunstnerisk uforsvarligt og en katastrofe at opføre en 72,5 meter høj skulptur tegnet af den afdøde kunstner Robert Jacobsen i Københavns Havn

- Robert Jacobsens efterladte har mistet perspektivet. De gør mere skade end gavn med det her forslag.

Den anerkendte billedhugger Bjørn Nørgaard tager nu bladet fra munden og blander sig i debatten om, hvorvidt der skal opføres en 72,5 meter høj stål-skulptur i Københavns Havn, tegnet af den nu afdøde kunstner Robert Jacobsen.

- Robert Jacobsen er en af vores store internationale billedhuggere. Det er en sympatisk tanke fra familiens side, men de er alt for følelsesmæssigt engageret i det her projekt, til at de kan vurdere om, det er kunstnerisk forsvarligt. Det mener jeg ikke projektet er, siger Bjørn Nørgaard.

77 meter høj, 200 millioner kroner dyr
Opførelsen af Store Robert, som skulpturen kaldes, vil koste 200 millioner kroner.

Initiativgruppen som står bag skulpturen tæller blandt andre Robert Jacobsens arvinger og en række erhvervsfolk. Gruppen har tidligere udtalt, at de oprindelige tegninger fra Robert Jacobsen viser, at statuen rent faktisk var tiltænkt at være så høj, som de foreslår. Men det er processen og ikke tegninger, der er vigtige, siger Bjørn Nørgaard.

- Når man laver udkastet til en skulptur, kan man ikke bare gange proportionerne op. Det er meget muligt, der står på tegningerne, at den skal være 77 meter høj, men i selve processen vil der være en masse ting, som skal laves om. Som billedhugger ved jeg disse ting. Kunstneren skal være tilstede og kunne tage stilling til de ændringer som helt sikkert vil ske. Men Robert Jacobsen er død, og familien kan på ingen måde vide hvilke ændringer, der skal til. Derfor er projektet kunstnerisk uforsvarligt, siger Bjørn Nørgaard.

Balladen om Store Robert startede, da kunstneren Per Arnoldi advarede de ansvarlige politikere om at opfører en skulptur, som ifølge ham ville ”ødelægge” området omkring Københavns Havn, hvor det skulle opføres.

- Selv Robert Jacobsen kunne tage fejl. Og det gjorde han, da han lod sig overtale til at opføre en så høj skulptur i havnen, har Per Arnoldi tidligere udtalt til Berlingske Tidende, der dog samtidig understreger, at han siger dette ting af hensyn til Robert Jacobsens eftermæle.

Også Aakademiraadet, der er statens rådgiver i kunstneriske spørgsmål, er skeptiske overfor projektet, da de ikke mener, det er nogen god idé at opføre en så høj skulptur ved siden af det fredede søfort Trekroner.

For Bjørn Nørgaard handler projektet først og fremmest om hvordan man overfører en skulptur fra det ene format til det andet.

- Hvis det her bliver opført, vil det være katastrofalt. Folkene bag det her projekt ønsker at lave en kulisse over Robert Jacobsen. Det fortjener han ikke, siger han.