Bjarke Ingels' vinterbad på Bryggen har været ni år undervejs: Nu skal det skrottes, mener kommunen

Københavns Kommune vil stoppe et havnebad på Islands Brygge, der har været ni år undervejs. De ser nu flere problemer med projektet, der både skæmmer udsigten og er for utilgængeligt for offentligheden.

En illustration af det kommende havnebad fra arkitektfirmaet BIG. Står det til Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, skal projektet skrottes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ingels Group (BIG)

Et nyt, storstilet projekt fra succesarkitekten Bjarke Ingels har været ni år undervejs og står til at pryde Islands Brygge. Der er tale om et stort havnebad, som har fået millioner af kroner i ryggen. Nu skal det stoppes, hvis det står til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Der er bevilget 11,7 millioner kroner fra kommunen, som altså nu vil bremse projektet.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at man skrinlægger havnebadet eller ændrer det til noget andet, end hvad Bjarke Ingels Group (BIG) har foreslået.

»Miljøforvaltningen vurderer ikke, at det aktuelle projekt tager hensyn til den offentlige adgang og udsigt til vandet som et fælles gode ved at lægge private arealer på dette prominente sted i inderhavnen,« skriver forvaltningen i sagsfremstillingen.

By og Havn er indstillet på at give tilladelse til havnebadet, men forvaltningen trækker i land.

Det er særligt havnebadets placering og størrelse, som teknik- og miljøforvaltningen finder problematisk. Mange ønsker at bruge pladsen, men et så stort havnebad kan ifølge forvaltningen være »retningsgivende« for, hvad der i fremtiden forventes tilladelse til at bygge på vand i Københavns inderhavn.

»Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at give afslag til det ansøgte projekt på grund af volumen, placering og den manglende offentlige adgang. I vurderingen af projektet kan Teknik- og Miljøudvalget skele til andre projekter i havnen, der er givet tilladelse til. Der er stor forskel på, om projekterne er placeret centralt i Københavns inderhavn eller om de er placeret i byudviklingsområder, hvor der er andre planmæssige forhold,« skriver forvaltningen.

TV 2 Lorry har spurgt Rune Dybvad (S), midlertidigt medlem af Teknik- og Miljøudvalget, om forslaget fra forvaltningen.

»Jeg kan godt forstå, det er blevet afvist i forhold til begrænsning af offentlig tilgang. Det er i offentlighedens interesse, at alle må komme der. Det må der komme en dialog op omkring, hvor der er bedre tilgang for andre. Det er noget af det, jeg vil spørge ind til på mødet i aften,« sagde han mandag aften.

Den offentlige adgang mener flere politikere er begrænset, da projektet kun giver adgang for foreningen Vinterbad Bryggens 3.200 medlemmer. Den øvrige offentlighed står til at få lov til at bruge tagoverfladen med siddepladser, men ikke selve havnebadet.

»Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer ikke, at det aktuelle projekt tager hensyn til den offentlige adgang og udsigt til vandet som et fælles gode ved at lægge private arealer på dette prominente sted i inderhavnen,« skriver forvaltningen.