Bitcoins sender politiet på sporet af 150 mistænkte narkohandlere

Dansk politi har fået nye muligheder for at analysere betalinger med den virtuelle valuta, Bitcoin, som blandt andet bruges til at købe fra skjulte narkotikacentraler på det såkaldte mørkenet.

Arkivfoto. Narkotika. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet jager i øjeblikket 150 mistænkte narkotikahandlere, som er kommet i ordensmagtens søgelys, fordi de angiveligt har betalt narkotika med den virtuelle valuta, bitcoin, online.

Rigspolitiets særlige enhed til efterforskning af cybercrime, NC3, har fået nye muligheder for at analysere pengetransaktioner foretaget med bitcoin. Og i en netop udsendt pressemeddelelse fra anklagemyndigheden lyder det fra lederen af NC3, Kim Aarenstrup:

»To medarbejdere kunne på en eftermiddag identificere 150 mistænkte narkohandlere på mørkenettet. De sager bliver der nu arbejdet videre med. Analysemetoden skaber uanede muligheder for at afsløre kriminelles transaktioner med bitcoins«.

De seneste år har kriminelle, med ganske lille risiko for at blive opdaget, kunnet købe diverse ulovlige substanser, våben og tjenester online på skjulte markedspladser.

Handlen foregår på eBay-lignende hjemmesider på mørkenettet, som er en særligt krypteret del af internettet, hvor det er muligt at færdes anonymt. Betalingen sker med den virtuelle valuta, bitcoin, og varerne bliver sendt med posten.

Hidtil har denne del af det ulovlige narkotikasalg givet politiet store hovedbrud. Efterforskningen af sådanne sager strandede simpelthen tidligere, når sporet endte i en bitcoin-adresse, selv hvis toldmyndighederne havde opdaget ulovlige substanser i postforsendelser.

Men i dag har politiets særlige afdeling for efterforskning af cybercrime, NC3, altså fået nye muligheder for at følge pengesporet på mørkenettet. Og som Berlingske tidligere på ugen kunne berette, har det ind til videre ført til to danske domme, hvor bitcoin-spor har spillet en afgørende rolle i bevisførelsen.

Berlingske har fået indsigt i de to straffesager, som har ført til domme, og hvor bitcoin-beviserne har spillet en central rolle. I den ene sag blev en 22-årig mand ved Retten i Holstebro idømt fire års fængsel for handle med amfetamin, og i den anden blev en 23-årig mand er ved Retten i Herning idømt otte års fængsel for blandt andet handel med amfetamin og kokain.

I begge sager supplerede bitcoin-sporene andre beviser som eksempelvis aflytning af telefoner og ransagning af computere.

Danmark er foregangsland

Ifølge pressemeddelelsen fra anklagemyndigheden er der vidtrækkende perspektiver i politiets nye muligheder.

Med den nye metode »kan efterforskere dokumentere de enkelte transaktioner mellem kriminelle og markedspladserne, der udbyder alt fra narkotika til børneporno, stjålne kreditkortoplysninger og ydelser som drab, overfald, hacking og afpresning,« fremgår det.

Et dansk-ejet privat firma har sammen med Rigspolitiet udviklet politiets nye værktøj, som altså kan analysere bitcoin-transaktionerne, og de danske resultater i retten har vakt international opmærksomhed.

Således var NC3 vært ved en international cybercrime-konference om analysemetoden, som også Europol og FBI har taget i brug. Danmark er dog det første land, som det er lykkeddes at anvende bitcoin-beviserne i retssager.

Rigspolitiets cybercrimecenter har over for Berlingske ikke villet gå i detaljer med, hvor langt politiets metode teknisk set rækker.

Bitcoin betyder ikke fuld anonymitet

Den virtuelle valuta, Bitcoin, bygger på den såkaldte blockchain-technology, som gør det muligt på en sikker måde at overføre værdier mellem to personer uden indblading fra en tredjepart, eksempelvis en bank.

Fortalere for retten til privatliv online og frihed til at kommunikere og handle med andre uden at blive overvåget, har længe set muligheder i bitcoin. Men som politiets nyeste værktøj viser, giver bitcoin ikke automatisk brugeren fuld anonymitet.

Ifølge en videnskabelig artikel af forskere fra Princeton University, University of Maryland og Cocordia University, er det dog teknisk muligt at nærme sig en relativt høj grad af anonymitet.