Bitcoin-handel skaber uventet problem for rumforskere

En række amerikanske rumforskere er stødt på et usædvanligt problem: De kan ikke købe de nødvendige komponenter til deres computere. Årsagen er, at computerdelene i stor stil er opkøbt til såkaldt mining i forbindelse med Bitcoin-handel.

Rumforskeres søgen efter liv i fjerne galakser er blevet bremset, fordi de mangler nødvedige komponenter til deres computere. Komponeneterne, der også bruges til mining af kryptovaluta, er udsolgte. Fold sammen
Læs mere
Foto: ESO/M. Kornmesser / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man som ekspert venter på livstegn fra en fjern, fjern galakse, må man nu væbne sig med yderligere tålmodighed.

Blandt andre er et hold amerikanske rumforskere, der forsøger at få svaret på, om vi mennesker deler universet med andre intelligente skabninger, blevet sat i venteposition.

Årsagen er, at rumforskerne mangler de nødvendige grafikprocessorer (GPU), som de skal bruge i de kraftige computere.

»Vi skal have de nyeste GPUer, men dette kan ikke lade sig gøre. Og det begrænser så vores søgen efter udenjordisk intelligens,« siger professor Dan Werthimer, som er chefforsker på SETI - centret for søgen efter udenjordisk intelligens - ved Berkeley-universitetet i Californien til BBC.

GPUer er computerkomponenter med særlig høj ydeevne, der normalt anvendes til at vise grafik på computerskærme. GPU bruges eksempelvis i PlayStation, men kan også bruges til andet.

På SETI anvender rumforskerne GPUer til at opsnappe lyde fra rummet.

»På SETI ønsker vi at analysere så mange frekvenskanaler og signaltyper som muligt, for vi ved jo ikke, hvilken frekvens udenjordiske skabninger benytter sig af,« siger Dan Werthimer. Chefforskeren understreger, at forskningen kræver meget computerkraft.

De seneste måneder er salget af GPUer imidlertid steget voldsomt. Det er sket i takt stigningen i handel med kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum. Sammenhængen bunder i, at hver transaktion i forbindelse med kryptovaluta kræver, at computere udfører komplicerede beregninger for at verificere handlen.

Vælger man at stille computerkraft til rådighed for udregning af kryptovalutatransaktioner, belønnes man i form af en mindre betaling. Dette kaldes mining, og det er der selskaber og privatpersoner verden over, der har kastet sig ud i. Så mange, at GPUer – som altså gør computerne mere effektive – nu er blevet en mangelvare.

»Vi har pengene, og vi har kontaktet forhandlerne, men de har ikke flere tilbage,« siger Dan Werthimer.

Rumforskerne, der allerede har ventet et par måneder på de nødvendige komponenter, bliver altså nødt til væbne sig med yderligere tålmodighed. Og ventetiden kan vise sig at blive dyr, for i løbet af de seneste måneder er priserne på GPUer fordoblet.