Bissen på bladet er for altid borte

Nekrolog. Redaktør Erik Bistrup var en nyhedshund og en årrække det journalistiske omdrejningspunkt på Berlingske. Tirsdag døde han, 83 år gammel.

Erik Bistrup, Berlingskes journalistiske omdrejningspunkt gennem en årrække. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De slæbende skridt ned ad gangen kunne høres på lang afstand. Og så fik både menige og mellemledere travlt med at rette ryggen og lægge fingrene på tasterne.

Typisk hen under midnat dukkede han op for lige at kaste et blik på avisens 1. udgave, og var der detaljer, som ikke fandt nåde for hans blik, eller var sene nyheder trillet ind, satte han gang i både 2., 3. og 4. udgaver.

Det var i papiravisernes storhedstid. Internettet var en fremtidsfantasi, de elektroniske medier lå i baghjul – det var de store morgenaviser, der satte dagsordenen. Og Erik Bistrup elskede det.

Han tog nærmest bad i nyheder, og han kunne se en dagsordenssættende historie langt nede i den ubehjælpsomme tekst, som en ung og uerfaren journalist sad og kæmpede med.

Bissen, som han både kærligt og frygtsomt blev kaldt, var redaktøren med et skarpt blik for avisens fjerneste kroge. Skønt Huset var stort, og det vrimlede med chefer, var hierarkiet overskueligt – det var alligevel Bistrup, der bestemte det hele.

Ros og skideballer

Erik Bistrup kunne være frygtindgydende, når han delte skideballer ud. Hvad han gerne gjorde, hvis dagens avis ikke levede op til forventningerne, eller konkurrenterne var løbet med en stor nyhed.

Men han var også chefen, der roste, når en medarbejder havde gjort det godt, inviterede på middag ude i byen eller satte et par flasker vin på bordet som tak for en ekstra indsats.

For de redaktionelle medarbejdere, der oplevede hans regime, vil han stå som måske den bedste og i alt fald den mest excentriske chef, de har oplevet.

»Han kunne være barsk, men han kunne også være blid.«


Den duknakkede skikkelse  travede dagligt med hænderne i lommerne redaktionslokalerne rundt med det distræte blik bag brillerne rettet mod gulvet. Stødte han på en medarbejder, kunne han komme med en henkastet bemærkning, og inden man nåede at svare, var han drejet om på hælene og forsvundet ned ad gangen. Så stod man der og talte til den tomme luft.

Men alligevel hørte han alt, så alt og vidste alt. Hans nyhedssans var skræmmende og hans redaktionelle jugement overbevisende, om end han, som han selv sagde, »altid var i tvivl«.

Engagementet smittede, skønt man kunne blive hamrende irriteret på ham, når han skulle lave en vel tilrettelagt avis om i sidste øjeblik op til deadline.

Men målet var altid det samme: Læserne skulle have Danmarks bedste avis. Hver dag.

Han kunne være barsk, men han kunne også være blid. Små børn og hunde fik hans hjerte til at smelte. Havde en medarbejder sin lille søn eller datter med på arbejde, blev ungen øjeblikkelig bortført til kantinen og stopfodret med kager og sodavand. Og da Bissen selv blev hundeejer, kunne han ikke skjule faderstoltheden.

Gyldne tider

Sin journalistiske uddannelse fik han på Frederiksborg Amts Avis. Det var også her, han mødte sit livs kærlighed, journalisten og forfatteren Annelise Bistrup. De to var en årrække et mediernes power-par.

Annelise og Erik Bistrup hilser her i 2013 på en Berlingskes daværende chefredaktør, Lisbeth Knudsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

En afstikker som informationschef i Danmarks Sparekasseforening førte i begyndelsen af 1970erne Erik Bistrup til stillingen som erhvervsredaktør på Berlingske Tidende og senere redaktionschef.

Midt i 1980erne var han på Forlaget Management med til at starte et nyt bladprojekt, Børsens Nyhedsmagasin, inden han hurtigt blev hentet tilbage til Det Berlingske Hus til den position, der for alvor var med til at definere ham.

Med titel af medredaktør udgjorde han sammen med ansvarshavende chefredaktør Hans Dam (død 2020) den redaktionelle ledelse på Berlingske Tidende. At kalde forholdet mellem dem varmt vil være en overdrivelse, men de dannede et nærmest perfekt makkerpar. Hans Dam tog sig af det økonomiske og administrative, mens Erik Bistrup stod for det redaktionelle indhold.

Det blev gyldne tider i kølvandet på den nedtur, Huset havde været igennem forinden og blev afsluttet med en rekonstruktion og et ejerskifte i begyndelsen af 1980erne.

Da han nåede omkring de 60 år, var Bistrup egentlig parat til at trappe ned. Men Husets formand, Ole Scherfig, havde brug for ham til endnu en opgave. Søsteravisen B.T. havde været igennem flere redaktørskift, og Erik Bistrup blev sat ind som ansvarshavende chefredaktør.

Det blev en ny oplevelse for den erfarne bladskrædder at håndtere en avis med et ganske andet journalistisk udgangspunkt. Men loyal mod Huset tog han opgaven på sig og fandt arbejdsglæde hos bladets dedikerede medarbejdere, inden han nogle år senere trådte et par skridt ned ad rangstien og i 2001 gik på pension.

Erik Bistrup var de sidste dage af sit liv indlagt på palliativ afdeling, Vigerslevhus i Valby, hvor han døde tirsdag omgivet af hustruen Annelise Bistrup, familie og venner.