Birthe Rønns afslag til irakere under lup

Oppositionen vil have undersøgt integrationsministerens behandling af sager om humanitær opholdstilladelse til irakere.

Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har de afviste irakiske asylansøgere fået en rimelig behandling af deres ansøgning om humanitær opholdstilladelse?

Det ønsker oppositionen at få klarlagt gennem en undersøgelse af integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) sagsafgørelser.

»Det må undersøges, om ministeren har brugt reglerne, som hun skulle. Vi må få på det rene, om hun har levet op til de forpligtelser, hun har som minister,« siger SFs udlændingeordfører, Meta Fuglsang.

Kravet kommer, efter at medlemmer af Flygtningenævnet i Information i går kritiserede integrationsministerens udtalelser i sager om de afviste irakiske asylansøgere. Kritikken gik først og fremmest på, at ministeren ofte har henvist til Flygtningenævnets afgørelser, når regeringen er blevet beskyldt for at føre en hård asylpolitik.

Medlemmerne, der ikke ønskede at stå frem ved navn, pointerede, at det kun er integrationsministeren, som kan tildele asylansøgere humanitært ophold. Et af dem tilføjede, at flere af irakerne burde få det, og at personen godt kunne »have den mistanke, at ministeren i mange tilfælde undlader at give dem opholdstilladelse.«

Det fik straks de Radikales partileder, Margrethe Vestager, til at opfordre Rigsrevisionen til at kulegrave ministerens tildelinger og afslag på humanitær opholdstilladelse. Hverken S eller SF tøver med at bakke op om ønsket om en undersøgelse.

Sag for ombudsmanden
Hos Socialdemokraterne finder man det oplagt, at ombudsmanden ser på sagerne.

»Det er bekymrende, at der er kilder fra Flygtningenævnet, som nu står frem og giver udtryk for, at ministeren burde have handlet anderledes. Er der mistanke om, at man har administreret på et forkert grundlag, vil det være naturligt, at ombudsmanden går ind i sagen,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen.

SF ser det som en alvorlig sag, hvis det viser sig, at integrationsministeren ikke har foretaget en tilfredsstillende sagsbehandling.

»Ministeren har pligt til at bruge den lov, vi har. Hvis det viser sig, at sagerne ikke er blevet behandlet med loven i hånden, har hun et alvorligt troværdighedsproblem,« siger Meta Fulgsang.

Useriøst forlangende
Men i Venstre mener man bestemt ikke, at der er grundlag for en undersøgelse.

»Det er useriøst at forlange en kulegravning på baggrund af nogle anonyme udsagn. Det er ikke oppositionen værdigt,« siger Venstres udlændingeordfører Karsten Lauritzen og tilføjer, at nogle af udtalelserne er fyldt med faktuelle fejl.

Der vil i eftermiddag blive holdt et møde i Flygtningenævnet, hvor det vil blive diskuteret, om Flygtningenævnet skal kommentere Integrationsministeriets arbejde. Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er der internt i nævnet uenighed om, hvordan nævnet bør forholde sig. Flygtningenævnets formand, Bent Ove Jespersen, afviste i går de unavngivne medlemmers kritik .

»Vi blander os ikke i, hvorledes andre myndigheder – herunder Integrationsministeriet – varetager deres opgaver. Og vi har heller ikke nogen mening om det,« sagde han i går til Ritzau.