Bios: Nu ser vi fremad

Bios glæder sig over, at Region Syddanmark har holdt fast i kontrakten med det udskældte ambulanceselskab på trods af store problemer med vagtplanen. Selskabet hilser samtidig en undersøgelse af forløbet velkommen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ambulancereddere fra Bios, der fra tirsdag skal rykke ud til borgere i Region Syddanmark.

Det blev konklusionen på et par tumultariske dage, efter det tidligere på ugen kom frem, at selskabet havde alvorlige problemer med at dække vagtplanen for ambulancerne i Region Syddanmark resten af efteråret.

Politikerne i regionen har over en bred kam kritiseret Bios i skarpe vendinger, og regionsrådsformand Stephanie Lohse (V) har slået fast, at tilliden til selskabet har lidt »et alvorligt knæk«.

Hos Bios selv ser man nu fremad.

»Jeg er tilfreds med regionens beslutning, der er den eneste rigtige. Det viser, at der på trods af kraftig modstand fra flere sider fortsat er politisk vilje til at sikre konkurrence på ambulancemarkedet i Danmark,« siger det hollandske selskabs danske direktør, Morten Hansen, i en pressemeddelelse.

»Nu ser vi fremad. Vi glæder os til at komme i gang på tirsdag og til at vise Region Syddanmark og borgerne, hvad det er, vi står for,« siger han videre.

Torsdag og fredag holdt Region Syddanmark en stribe hastemøder for at afklare den pressede situation. Fra 1. september overtager Bios driften af regionens ambulancer, men hullerne i vagtplanen risikerede i værste fald at efterlade borgerne med et skrumpet ambulanceberedskab.

Der blev derfor spekuleret hidsigt i, om regionen ville forsøge at ophæve kontrakten med Bios for i stedet at lade den hidtidige operatør, Falck, fortsætte med at bemande ambulancerne.

I stedet blev det dog besluttet, at man fastholdt samarbejdet med Bios, der dog vil være under et skærpet opsyn de kommende måneder. Og det har direktør Morten Hansen det fint med.

»Vi ser frem til et fortsat tæt samarbejde med Region Syddanmark. Vi afrapporterer dagligt og har gjort det længe, så regionens embedsmænd vil også fremadrettet være orienteret om de udfordringer, der naturligt vil være med en opstart af denne størrelse,« siger Morten Hansen.

Regionsrådsformand Stephanie Lohse har ligeledes bebudet en ekstern undersøgelse af hele forløbet omkring udbuddet af ambulancedriften i Region Syddanmark, og også den øvelse hilser Bios velkommen.

»Der er et åbenlyst behov for at kigge på udbuddet og processen omkring det. Vi har fra begyndelsen haft finansiering og overenskomst med reddernes fagforening på plads, men har alligevel mødt kraftig modstand i forbindelse med vores opstart. Vi bærer selvfølgelig et ansvar for opstartsvanskelighederne, men det gør regionen, 3F og den nuværende operatør også,« siger Morten Hansen og tilføjer:

»Hvis ikke problemerne i den forbindelse bliver løst, ser det sort ud for regionernes mulighed for i fremtiden at sende ambulancedriften i udbud.«

Bios overtager driften af ambulancer i tre ud af fire delområder i Region Syddanmark natten til tirsdag: Det drejer sig om Fyn, Sydvestjylland og Sønderjylland.