Biografi: Amerikansk ambassadør med danske rødder

Nu skal Laurie S. Fulton arbejde i det land, hendes tipoldefar forlod.

USAs nye ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

USAs nye ambassadør, Laurie Susan Fulton, der onsdag morgen landede i Kastrup, kommer med sin ambassadørpost i København helt tæt på sine familiemæssige rødder. Ambassadørens oldefar, Jens Jensen, udvandrede i 1910 fra Danmark og slog sig ned South Dakota i det nordlige USA. Tipoldefaderen, Mads Jensen, var gårdmand fra Horsens-egnen.

60-årige Laurie Susan Fulton, som de næste år skal repræsentere præsident Barack Obamas USA, er jurist og bredt anerkendt som en af Washingtons skarpeste advokater.

Hun er er partner i advokatfirmaet Willimas & Connolly, hvor hun er specialist i komplekse civile søgsmål, interne undersøgelser og kriminalsager fra erhvervslivet, hvor hun bl.a. har haft succes med at opspore stjålne skjulte formuer og tillige også har fungeret som forsvarer i erhvervssager.

I 2004 blev hun udnævnt til en af Washingtons topadvokater af tidsskriftet Washingtonian Magazine.

Laurie Susan Fulton gjorde sin entre i amerikansk politik i 1979 hvor hun hjalp sin daværende mand, Thomas Daschle, med hans kampagne for at få en plads som demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus for hjemstaten South Dakota.

Kampagnen lykkedes, Thomas Dashle blev valgt, men ægteskabet – hvori der var tre børn – holdt ikke.

USA's nye ambassadør i Danmark, tog sin juridiske embedseksamen fra det prestigefyldte Georgetown University og blev hun ansat i advokatfirmaet Williams & Connolly, et af hovedstadens største og mest anerkendte.

Op gennem 1980'erne var hun aktiv i den amerikanske fredsbevægelse og sad fra 2004 til 2008 i bestyrelsen for the United States Institute of Peace og som næstformand i instituttets internationale rådgivende organ.

Da Barack Obama annoncerede sit kandidatur gik Laurie Susan Fulton hurtigt ind i Obamas kampagne og har ligesom ved tidligere demokratiske præsidentkampagner ydet substantielle økonomiske bidrag – hvilket kombineret med hendes professionelle kvalifikationer nu har resulteret i en ambassadørpost.

Dermed bliver hun den første amerikanske kvindelige ambassadør i Danmark siden 1968.