Bin Ladens brev overrasker journalistformand

Det er overraskende og vidner om korrespondenters udsathed, at to danske korrespondenter står omtalt i en bin Laden-korrespondance, mener formanden for Dansk Journalistforbund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Muhammed-tegningerne medførte øget fokus på Danmark og danske journalister, overrasker det formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, at bin Laden i 2010 havde skærpet fokus to særligt to danske korrespondenter.

I en korrespondance mellem bin Laden og al-Qaedas stabschef, Atiyah Abd al-Rahman, som de amerikanske efterretningsmyndigheder offentliggjorde onsdag aften, beordrede bin Laden ifølge Berlingske sin stabschef at »finde de nødvendige ressourcer til at samle informationer om de to danske journalister«, der efter alt at dømme er journalisterne Puk Damsgård og Simi Jan. Til det svarede Atiyah angiveligt: »Det vil jeg gøre, med Guds vilje«.

»At der har været så meget fokus på netop de her to korrespondenter, er overraskende. Det må være en mærkelig oplevelse for de to korrespondenter og deres kolleger, at de har stået og står i nogle dokumenter af den karakter. Det må i sig selv være en mental belastning for dem,« siger Lars Werge til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Lars Werge vidner brevudvekslingen om, at man ikke skal glemme, hvor udsatte danske korrespondenter er:

»I et større perspektiv så understreger det her jo, at man ikke skal tage let på det at være korrespondent i krigs- og kriseområder. Det gør de heller ikke, men man må jo bare konstatere, at der er fokus på journalister og pressen i de områder,« fastslår journalistformanden og understreger vigtigheden af, at mediehuse sender deres korrespondenter af sted godt klædt på:

»Man er som korrespondent meget afhængig af et samarbejde med andre korrespondenter og med lokale »fiksere« - altså folk der bor og har den nationalitet, man arbejder i. Det er heldigvis et arbejde, vores korrespondenter og mediehuse tager meget alvorligt. Der ligger et stort arbejde forude for, at man bevæger sig ind i høj-eksplosive områder, hvor der er krig og kriser.«