Bilskyderier er spil med musklerne

Natten til i går blev der affyret skud fra en bil på åben gade i Århus, og også i hovedstaden har der tidligere været tilfælde med såkaldte »drive-by«-skyderier. Det sker blandt den hårde kerne af kriminelle, lyder det fra politiet.

Der blev affyret mindst 11 skud fra en maskinpistol foran caféen Cleopatra på Nørrebro i København sidste år. En mand blev ramt, men overlevede. Arkivfoto: Mogens Flindt Fold sammen
Læs mere

Det er tidlig morgen, og en bil kommer kørende. Ud for en gruppe mennesker sagtner den farten, et vindue rulles ned, og mundingen af et skydevåben stikkes ud. En skudsalve affyres mod menneskegruppen, bilen speeder op, og få sekunder efter er den væk.

Det lyder mest af alt som en scene fra en amerikansk gangsterfilm men scenariet var virkelighed natten til i går i Århus, da tre unge mænd, der ventede på bussen, blev målskive for et såkaldt »drive-by«-skyderi. Heldigvis blev kun én person, en 22-årig mand, ramt i underarmen.

Og det er ikke første gang, at der skydes med skarpt fra en bil midt på offentlig gade. I sidste weekend var det på Amagerbrogade, og sidste efterår var der flere tilfælde af drive-by skyderier på Nørrebro i København.

Ifølge Ove Dahl, leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi, er det politiets indtryk, at der ofte ikke skal meget til for at udløse disse gangsteragtige metoder, der ses blandt den helt hårde kerne af københavnske kriminelle.

»Det er ofte helt tilfældigt, hvor de vildfarne kugler farer hen. Typisk er det nogle, der er ude at markere sig eller markere territorium. De har en meget lav tolerancetærskel, de finder sig ikke i noget som helst. Blot en afvisning på et værtshus eller lignende kan gøre, at de kommer tilbage og hælder noget bly ud mod stedet, hvor det er sket,« siger han.

Ove Dahl påpeger desuden, at der sagtens kan være andre kriminalitets-relaterede motiver bag drive-by-skyderierne og henviser bl.a. til et tilfælde sidste efterår, hvor der blev skudt mod en hashklub.

»Vi kan ikke vide det med sikkerhed, men der kan være tale om hævnmotiver eller en kamp om kriminalitet, eksempelvis hash-markedet. I år har vi for så vidt været lidt forskånet for disse her opgør, men vi ved, at det ligger og ulmer, for vi har en hård kerne af kriminelle. De beskæftiger sig ikke med noget andet, og de har meget let adgang til både knive og skydevåben,« forklarer han.

To mænd anholdt
I den aktuelle sag fra Århus har politiet ifølge Ritzau fået et gennembrud i sagen. To mænd på hhv. 42 og 33 år er anholdt og vil i dag blive fremstillet i et lukket grundlovsforhør i retten i Århus, oplyser vicepolitikommissær Richardt Jakobsen fra Østjyllands Politi. Han vil ikke oplyse, hvad mændene sigtes for og vil heller ikke udtale sig om den mulige baggrund for skyderiet.

Ifølge vicepolitiinspektør Jørn Andersen, Østjyllands Politi, blev der affyret mellem fem og syv skud mod de tre unge. Den 22-årige, der blev ramt af skud, blev i går behandlet på hospitalet, men var ikke i livsfare.