Bilos koster samfundet dyrt

Forurening fra trafik er en langt større kilde til luftvejssygdomme end antaget med en regning, der løber op i milliarder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forurening fra trafik er efter alt at dømme lige så stor en kilde til astma og andre luftvejssygdomme som passiv rygning, viser en ny stor tværeuropæisk undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i European Respiratory Journal ifølge Politiken.

Passiv rygning er ifølge undersøgelsen årsag til mellem 4 og 18 procent af tilfældene af astma hos børn, mens cirka 14 procent af tilfældene tilskrives luftforurening fra stærkt befærdede veje.

Forskerne er overraskede.

»Disse nye resultater om gadetrafikken må inddrages for at forbedre vores byplanlægning og politiske beslutninger«, udtaler hovedforfatteren bag undersøgelsen, professor Laura Perez fra Schweizerisches Tropen- und Public Health Institut i Basel.

Odense Universitetshospital har beregnet, hvor meget astma koster det danske samfund i besøg hos praktiserende læger, hospitaler, medicin, sygedagpenge og førtidspension.

Udgifterne løber op i 1,6 milliarder kroner om året, heraf udgør de sociale ydelser mere end 1,2 milliarder.

Ikke alle udgifter kan henføres til luftforurening fra trafik, men direktør i Astma-Allergi Danmark Thorkil Kjær påpeger, at mange astmapatienters tilstand forværres af netop bilers kvælstofdioxid og skadelige partikler.

»Vi mener helt principielt, at det at kunne indånde ren luft bør være en menneskeret. For en astmatiker er ren luft en forudsætning for at kunne styre sine astmasymptomer og derved have en rimelig livskvalitet«, siger Thorkil Kjær.

Han frygter, at det fortsat høje indhold af partikler fra trafikken i København markant vil øge risikoen for flere astmatilfælde i befolkningen. Derfor er foreningen medunderskriver på en klage til EU-kommissionen over, at Danmark stadig ikke opfylder EU’s luftkvalitetsdirektiv.